Büyük Menderes havzasında yaygın iki toprak serisinde toprak sıkışması kaynaklı bazı fiziksel özelliklerin değerlendirilmesi
An Evaluation of some physical properties arised from soil compaction in two common soil series in Greater Meandros basin
  1. Tez No: 120445
  2. Yazar: GÖKHAN ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: toprak fiziksel özellikleri, toprak hidrolojik özellikleri, toprak sıkışması, hacim ağırlığı, soil physical properties, soil hydraulic properties, soil compaction soil bulk density
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
OZ Büyük Menderes Havzasında yaygın iki toprak serisinin toprak sıkışması kaynaklı bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik özellikleri saptanmıştır. Sıkışmış ve sıkışmamış horizonlarda toplam gözeneklilik, gözenek irilik dağılımı, hacim ağırlığı ve doymuş hidrolik iletkenlik değerleri belirlenmiş ve bu değerlerin sıkışma ile ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Profillerde özellikle 40-50 cm derinlikerde sıkışmanın varlığı belirlenmiş, bu derinliklerdeki horizonlarda makro gözenek miktarlarında azalma, hacim ağırlığı değerlerinde artış bulunmuştur. Elde edilen değerler arasında istatistiksel olarak önemli ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
.rv- ABSTRACT Some physial, chemical and hydraulical properties arised from soil compaction in two common soil series in greater Meandros Basin are analyzed Total porosity, porosity largeness distribution, soil bulk density, saturated hydraulic conductivity values in compacted and noncompacted horizons are determined and relationship between these values and compaction are evaluated. The existence of compaction in profiles especially in the depth of 40-50 cm are determined and it is found that there is a decrease in the amount of macro porosity, while increase in soil bulk density Some statistically significant correlations are found between the values obtained