Türkiye denizlerinde bulunan levrek (Dicentrarchus labrax L. ,1758)'ın genetik ve morfolojik yapısının incelenmesi
The examination of genetic and morphologic structure of seabass (Dicentrarchus labrax L. ,1758) in Turkish seas
- Tez No: 120721
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Stok Yapısı Analizi, Genetik, Morfolojik
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET TÜRKİYE DENİZLERİNDE BULUNAN LEVREK (DICENTBARCHUS LABRAX L., 1758; 'İN GENETİK VE MORFOLOJİK YAPISININ İNCELENMESİ Bu çalışmada Türkiye denizlerinde bulunan levrek Dicentrarchus labrax populasyonlarının genetik ve morfolojik yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'den her birinden eşit sayıda olmak üzere 120 birey toplanmıştır. Morfometrik farklılığın derecesi truss network sistemi kullanılarak Kümeler Arası Korelasyon Analizi (KAKA) ve Ana Bileşenler Analizi (ABA) ile incelenmiştir. Kümeler Arası Korelasyon Analizi sonucunda kendi grubuna doğru olarak sınıflandırmada en yüksek, Ege Denizi (%100) ve Karadeniz (%97) populasyonları bulunmuştur. Bundan başka kendi grubuna doğru olarak sınıflandırmada Marmara Denizi ve Akdeniz populasyonlarının da birbirinden farklı olduğu tespit edilmiştir (sırası ile %83 ve %70). KAİ ve KA2 değişkenleri grafiklendirildiğinde populasyonlar arasındaki varyasyonun % 99'u birinci ve ikinci varyansyonda ifade edilmiş ve tüm populasyonların birbirinden ayrı ve populasyonlar arasındaki farklılığın yüksek derecede olduğu gözlenmiştir. Genetik analizde dört enzim sisteminde toplam dokuz losi (G3PDH-1, G3PDH-2, MDH-1, MDH-2, MDH-3, ME, PGI-1, PGI-2, PGI-3) kullanılmıştır. Sadece 2 losi (G3PDH-2, PGI-3) polimorfik, diğerleri monomorfik olarak bulunmuştur. Fisher'in tam testi sonucunda populasyonlar arasında genetik bir farklılaşma gözlenmemiştir (P > 0.05). Karadeniz ve Akdeniz örnekleri arasında NEI (1972)'nin genetik mesafe katsayısı, 0.0001. Genetik benzerlik katsayısı ise yine Karadeniz ve Akdeniz örnekleri arasında 0.9999 olarak bulunmuştur. Türkiye denizlerinde yapılan bu ilk çalışma sonucunda dört farklı levrek populasyonu arasında morfolojik olarak farklılık olduğu halde, alloenzim analizi sonucu genetik olarak farklılık olmadığı gözlenmiştir. 2002, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE EXAMINATION OF GENETIC AND MORPHOLOGIC STRUCTURE OF SEABASS {DICENTRARCHUS LABRAX L., 1758) IN TURKISH SEAS In this study genetic and morphologic structure of sea bass Dicentrarchus labrax L., J 758/ İn Turkish seas were studied. Total 120 individuals were sampled in equal number the Black sea, Marmara sea, Aegean sea and Mediterranean sea. Degree of morphometric differentiation among populations of sea bass evaluated with the truss network system using Canonical Variation (CVA) and Principal Component Analiz (PCA). In CVA, proportion of correctly classified Aegean sea (100%) and Black sea (97%) samples to their original group were highest. Moreover, proportion of correctly classified individuals to their original groups for the Mediterranean and Marmara populations were moderate (83% and 70% respectively). Plotting CV1 and CV2 explained 99% of variation among populations and separated all the populations from each other, showing high degree of differentiation among populations. In genetic analyses, four enzyme system (G3PDH, ME, MDH, PGI) were analyzed, representing 9 loci G3PDH-1, G3PDH-2, MDH-1, MDH-2, MDH-3, ME, PGI-1, PGI-2, PGI-3). Of 2 loci only (G3PDH, PGI) were polimorphic. The others were monomorphic.