Yüksek frekans dikişli, MIG ve TIG kaynağı ile birleştirilmiş St 37 malzemenin kaynak profilinin incelenmesi
Investigation on the joint profiles of St 37 steel welded with high frequency resistance, MIG and TIG welding methods
- Tez No: 120720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek frekanslı direnç kaynağı, TIG kaynağı, MIG kaynağı, Ergitme kaynağı, kaynak performansı, kaynak hataları, High frequency resistance welding, TIG welding, MIG welding, fusion, joint performance, weld defects
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET YÜKSEK FREKANS DİKİŞLİ, MIG VE TIG KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ St 37 MALZEMENİN KAYNAK PROFİLİNİN İNCELENMESİ Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber birçok kaynak metodu geliştirilmiştir. Çalışmamızda yaygın olarak kullanılan üç ayrı kaynak metodunun aynı türden çelik üzerindeki etkisi çeşitli yöntemlerle incelenecektir. Düşük alaşımlı St 37 kalitede 6.00 mm et kalınlığında levhalar; > Yüksek Frekansla Direnç Kaynağı > MIG Kaynağı > TIG Kaynağı yöntemleri ile birleştirilerek kaynak profillerindeki yapısal farlılıklar incelenmiştir. Yüksek frekans, MIG, TIG kaynak metotları teorisi ve kaynak dikişindeki metalurjik değişiklikler incelenmiştir. Kaynak parametreleriyle hata oluşum ilişkileri ortaya konularak 3 ayrı metodun kaynak profilleri deneysel çalışmalarla sebep - sonuç ilişkileri ispatlanmıştır. Kaynak bölgesi mikroyapıları tahribatlı ve tahribatsız birçok kontrol yöntemiyle analiz edilmiştir. Kaynakta ortaya çıkan hataların incelenmesinde hangi yöntemin daha ekonomik, hızlı ve malzeme kalınlığının uygunluğu kökenli problemlere dayandığı görülmüştür. Deneyler neticesinde Yüksek frekans kaynağı ile MIG kaynak metotları ile birleştirilen saclarda kaynak profillerinin mikro yapılarının, sertlik profillerinin ve mekanik özelliklerinin benzer sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Bunların aksine, TIG kaynak yöntemi ile birleştirilen bölgenin tüm yapısının farklı sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Ve teorik bilgilerin de doğruladığı gibi TIG kaynak metodunun ince et kalınlığındaki malzemeler için daha uygun bir birleştirme metodu olduğu ortaya çıkmıştır. 2002, 59 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT INVESTIGATION ON THE JOINT PROFILES OF St 37 STEEL WELDED WITH HIGH FREQUENCY RESISTANCE, MIG AND TIG WELDING METHODS Nowadays, there are a lot of welding method has developed with growed thecnology. In our working, we will inspect the effect of three different methods of welding, on the same type of steel, which is using as diffused. The sheets which are loww alloy and St 37 with 6.00 mm thickness; > High frequency resistance welding > MIG welding > TIGwelding had joined by these processes and inpected to differences of structures of weldings profiles. Inspected of, metalurgical differences of welding seams and mehods of welding theory by high frequency, MIG, and TIG. The relations between welding parameters and defect being created has put down, and with experimental studies, welding profiles of three different methods had inspected and prefered by cause - result relations. The micro structure of welding zone had analysed and inspected with methods of destrutive and nondestructive. In inspection of defects which created on weldings, we saw that which method was more economical, fast and suitable of thickness. At the end of experimants, we obtained similar results which are micro structures, hardness profiles, and mechanical properties on the same type of joinings with sheets had joined methods of high frequency, MIG and TIG. Against of these, we obtained different structure on the zone of the joined sheets by the method of TIG. And of theoretical informations rigth that, the method of TIG is more suitable for the thin sheets. 2002, 59 pages