İskenderun Körfezi'nde kullanılan iki farklı sepet modelinin av verimine etkisi
Effect of using two different trap models on the fish catch productivity in İskenderun Bay
  1. Tez No: 120722
  2. Yazar: TARIK DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURİ BAŞUSTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sepet avcılığı, Tür Seçiciliği, Av Verimi, İskenderun Körfezi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE KULLANILAN İKİ FARKLI SEPET MODELİNİ AV VERİMİNE ETKİSİ Bu çalışmada, İskenderun Körfezi'nde kullanılan iki farklı sepet modelinin av verimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Girişi Kasnakla Desteklenmiş (A Model Sepet) ve Girişi Kasnakla Desteklenmemiş Silindirik Sepet (B Model Sepet) olmak üzere iki sepet modeli kullanılmıştır. Araştırma, İskenderun Körfezi'nin Pirinçlik-Madenli koyunda, 15 Temmuz - 15 Kasım 2001 dönemleri arasında 4 ay süreyle yürütülmüş ve her gün 40 sepet denizde bırakılmıştır, 124 gün boyunca toplam 4960 sepet denizde kalmıştır. Çalışma sonrasında iki sepet modellerine göre değişen miktarlarda toplam 11 familyaya ait, 16 balık, 1 kabuklu ve 1 yumuşakça türü yakalanmıştır. Toplam yakalanan su ürünleri sayısı 1242 adet ve 16 türden meydana gelen toplam av miktarı ağırlığı ise 317.73 kg 'dır. Sepet modelleri dikkate alınmadan, bütün sepetlerin avlama çabası % 0.25 olarak gerçekleşmiştir Sepet modelleri göz önüne alındığında 2 sepet modeli ile avlanılan balık türlerinin av miktarları arasında fark istatistiksel açıdan önemli olmadığı hesaplanmıştır (P>0.05). Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaptığımız çalışmada, en yüksek av verimi Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında olmuştur. Avlanabilir asgari boyun altındaki birey sayıları, avlanabilir boyun üstündeki birey sayılarından azdır. 1 kg hedef av için tesadüfi av ve ıskarta miktarları oldukça düşüktür. 1 kg ekonomik öneme sahip hedef av için bu verilere göre tüm sepet modelleri için 0.04 kg tesadüfi av ve 0.07 kg ıskarta miktarı bulunmuştur 2002, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT EFFECT OF USING TWO DIFFERENT TRAP MODELS ON THE FISH CATCH PRODUCTIVITY IN İSKENDERUN BAY In this study, determination of the effect of two different trap models on fish catch productivity in gulf of iskenderun is aimed. Two different trap models are used in the study; A model trap (Entrance supported by hoop) and B model trap (Entrance unsupported by hoop). Research work is carried out at Pirinçlik - Madenli bight of Gulf of iskenderun for 4 month between July 15 th- November 15 th, 2001. 40 traps are placed and left in the sea every day and during 124 days, 4960 traps in total are kept in the sea. At the end of the work, varying to the trap model, to be belong to 1 1 family, 16 fish, 1 shellfish and 1 mollusc species were caught in total. Number and weight of aquatic organism from 16 species are 1242 and 317.73 kg, respectively fishing, effort of all trap are found to be 0.25% without taking notice of trap model. On the other hand, taking into considerating of the trap model, differences between amount of fish from different species are not found to be statistical significant (P>0.05) The highest fishing performance are in August September and October during the whole period of study. Fish number of under catchable size are less than number of over catchable size ones. For 1 kg of targeted catching, amount of randomly catching and discard are quite low. When all trap models are considered 0.04 kg of incidental catching and 0.07 kg of discard are found for 1 kg economical targeted catch according to the obtained data. 2002, 50 pages Key Words; Trap Fishing, Species Selectivity, Fishing Performance, iskenderun Bay