Bir asenkron motor hız denetim sisteminin neuro-fuzzy yöntemlerle gerçekleştirilmesi
Implementation of speed control system of an asynchronous motor by using neuro-fuzzy methods
  1. Tez No: 120756
  2. Yazar: ALİ FAZIL UYGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RIZA ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Sinir Ağları, ANFIS, Denetim, Asenkron Motor. ııı, Fuzzy Logic, Neural Network, ANFIS, Control, Asynchronous Motor. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Ali Fazıl UYGUR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET C BİR ASENKRON MOTOR HIZ DENETİM SİSTEMİNİN NEURO-FUZZY YÖNTEMLERLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ali Fazıl UYGUR Danışman: Doç. Dr. Hasan Rıza ÖZÇALIK Jüri Yıl: 2002 Sayfa: 82 Doç.Dr. H. Rıza ÖZÇALIK Doç.Dr. M. Kemal KIYMIK Yrd.Doç.Dr. Fikret ANLI Bu tezde bulanık mantık ve sinir ağlarına dayalı olarak hızla gelişen, bulanık sinirsel yaklaşımlardan biri olan ve ANFIS (Adaptif Ağ Yapısına Dayalı Bulanık Çıkarım Sistemi) olarak adlandırılan bulanık adaptif ağ yapısı kullanılmak suretiyle bir asenkron motor hız denetim sisteminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için ilk önce, bulanık mantığın temelleri ve değişik bulanık çıkarım sistemleri ele alındı. Ardından bulanık ve adaptif bir ağ yapısı olan ANFIS mimarisi ve ANFIS'e ilişkin öğrenme algoritmaları incelendi. Daha sonra ANFIS ağı kullanılarak oluşturulan kontrol yapıları anlatıldı. Son olarak ANFIS'e dayalı bir asenkron motor hız denetim sistemi gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ali Fazıl UYGUR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT IMPLEMENTATION OF SPEED CONTROL SYSTEM OF AN ASYNCHRONOUS MOTOR BY USING NEURO-FUZZY METHODS AM Fazıl UYGUR Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Rıza ÖZÇALIK Year: 2002 Pages: 82 Jury : Assoc.Prof.Dr. H. Rıza ÖZÇALIK : Assoc.Prof.Dr. M. Kemal KIYMIK : Assist.Prof.Dr. Fikret ANLI In this study, to implement a speed control system for asynchronous motor by using fuzzified and adaptive network structure which is one of neural-fuzzy approaches called ANFIS, are proposed. For this reason, firstly, fundamentals of fuzzy logic and various fuzzy inference systems have been considered. Then, ANFIS architecture which has a fuzzy and adaptive network structure and related learning algorithms have been examined. After that, control structures that can be formed by using ANFIS have been explained. Finally, an asynchronous motor speed control system based on ANFIS has been realized.