Kahramanmaraş ilinde ekoturizm olanaklarının incelenmesi ve potansiyel alanların tespiti
A Determination of potential ecotourism areas in Kahramanmaraş region
- Tez No: 120755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Doğal alanlar IV, Ecotounsm, Natural resource
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Gülsün YASAR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ İLİNDE EKOTURİZM OLANAKLARININ İNCELENMESİ VE POTANSİYEL ALANLARIN TESPİTİ Gülsün YAŞAR DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Selçuk İNAÇ Yıl:2002, Sayfa.110 Jüri:Yrd.Doç.Dr. Selçuk İNAÇ Doç.Dr. Özden GÖRÜCÜ Doç.Dr.Adnan ÇELİK Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinin ekoturizm potansiyelleri ve yöre halkının ekoturizme konu olan doğal alanlara yönelik tercihleri incelenmiştir. Bu amaçla literatür taramaları yapılmış ardından arazi çalışmaları ile mevcut ve potansiyel olabilecek alanlar ayrı ayrı tespit edilmiştir. Çalışılan alanlarda halkın ekoturizm etkinliklerini gerçekleştirmede tercih ettikleri doğal alanları belirlemek için anket yöntemi kullanılmıştır. Kent içinde 250; Orman içinde kurulan Rahmacılar ve Çiğşar beldeleri, Halbur ve Savrun yaylaları ile geçici yerleşim birimleri şeklinde nitelendirilen Kapıçam ve Başkonuş Orman İçi Dinlenme Yerlerini kapsayan alanlarda (O.İ.) 250 olmak üzere toplam 500 adet anket formu uygulanmıştır. Anket sonuçlarının değerlendirilmesi; SPSS paket programının Khi Kare testi kullanılmıştır. Buna göre yöre insanının ekoturizm etkinliklerinde tercih ettikleri alanlarda yaş grupları, öğrenim durumları ve meslek durumları arasında % 95 güvenle bir ilişkinin var olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda; Dağcılık, mağaracılık, trekking, Av ve Yaban Hayatı Turizmi, su sporları etkinlikleri, karavan ve çadırlı kamp turizmi, bisiklet turları, sulak alanlarda kuş gözetleme ve çiçek, böcek toplayıcılığı, termal turizm, inanç turizmi, orman içi dinlenme yerleri ve tabiatı koruma alanları mevcut alanlar içinde belirlenmiştir. Potansiyel alanların envanteri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gülsün YASAR DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPUED SCffiNCES MSc THESIS ABSTRACT A DETERMINATION OF POTENTIAL ECOTOURISM AREAS IN KAHRAMANMARAŞ REGION Gülsün YAŞAR Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Selçuk İNAÇ Year:2002, Pages.110 Jury: Yrd.Doç.Dr. Selçuk İNAÇ Doç.Dr.Özden GÖRÜCÜ Doç.Dr.Adnan ÇELİK In this study, the potential of ecotourism in Kahramanmaraş and local people's choice towards natural resources were examined. For this purpose, after reviewing the literature, present and potential areas for ecotourism were determined. A total of 500 questionnaire [ 250 of them were conducted in the city center of Kahramanmaraş and other 250 of them were conducted in countyside (Rahmacilar and Çiğşar, Savrun and Halbur, Kapıçam and Başkonuş)] were conducted to find out people's choice for resting areas that are used as an ecotourism activities. The results were analysed by using the SPSS program, Chi-square test. They indicated that there is a significant relationship (a=0,05) between people's choice for eco-tourism activities and their education levels, age groups and professions. As a result of the study, present and potential areas that are suitable for mountain climbing, trekking, hunting, water sports, tent and caravan camping, bicycling, bird watching, flower and insect collecting, wildlife, faith and thermal spring tourism were determined that also included recreational areas for outing and resting. The potential areas were inventorized.