Dağlık arazilerde üretim planlaması ve uygulamaları (Yeşilova Orman İşletmesi örneği)
Production plans and applications in the mountain land (the example of Yeşilova Forest Exploitation)
  1. Tez No: 120765
  2. Yazar: TEKİN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık Arazi, Üretim, Sürütme, Bölmeden Çıkarma, Yükleme, Taşıma, İş Ölçümü IV, Mountain land, clear cutting, log skidding, log loading, log transportation, working time study. V
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Tekin BOYRAZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET DAĞLIK ARAZİLERDE ÜRETİM PLANLAMASI VE UYGULAMALARİ ( YEŞİLOVA ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ ÖRNEĞİ ) Tekin BOYRAZ Danışman : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Yıl : 2002, Sayfa: 98 Jüri : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ : Doç. Dr. İbrahim BEKTAŞ : Y. Doç. Dr. Selçuk İNAÇ Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Andırın Orman İşletme Müdürlüğü Yeşilova Orman İşletme Şefliğine bağlı dağlık arazilerde üretim işlerinin planlanması ve uygulamaları üzerine bu çalışma yapılmıştır. Araştırmamızda örnek alanlarda; % 60 - % 100 arasındaki eğimlere sahip arazilerde üretim, sürütme, bölmeden çıkarma, yükleme ve taşıma işleri incelenmiştir. Ayrıca kesim, elle sürütme (kaydırma), yükleme ve taşıma işlerinde iş- zaman etütleri yapılmıştır. İş-zaman etütleri sonucunda 1 m3 lük kesim işleri için harcanan süre 73.22 dakika/m3, 1 m3 lük elle sürütme işleri için; %85 eğim ve 150 m sürütme mesafesinde 3.05 dakika/m3, %60 eğim ve 90 m sürütme mesafesinde 3.92 dakika/m3, %90 eğim ve 120 m sürütme mesafesinde 2.29 dakika/m3, %70 eğim ve 150 m sürütme mesafesinde 4.65 dakika/m3, 1 m3 lük yükleme işleri için harcanan süre; kamyona yükleme işleri için harcanan süre 5.42 dakika/m3, traktöre yükleme işleri için harcanan süre 7.09 dakika/m3, 1 m3 lük taşıma işleri için harcanan süre; kamyonla taşıma işleri için harcanan süre 12.94 dakika/m3, traktörle taşıma işleri için harcanan süre 24.24 dakika/m3 olarak bulunmuştur. Bu iş zaman etütlerinin yapılması ile gelecekte uygulanacak olan çalışmalara esas teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tekin BOYRAZ DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY MSc THESIS ABSTRACT PRODUCTION PLANS AND APPLICATIONS IN THE MOUNTAIN LAND ( THE EXAMPLE OF YEŞİLOVA FOREST EXPLOITATION ) TEKİN BOYRAZ Supervisor: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Year: 2002, Pages: 98 Jury : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim BEKTAŞ : Asst. Prof. Dr. Selçuk İNAÇ This research was made about the production plans and applications of Andırın Mountain Land forest in the province of Kahramanmaraş. In this study, the clear cutting, skidding, removal, loading and transporttion of logs from the slope area ( 60 % to 100 % slope) were investigated and the working time study's were made. As a result of the working time study, it was found that the required time was 73.22 minutes for per cubic meter clear cutting of logs. In addition, the required times for skidding per cubic meter log at 85 % slope ( 150 metres distance), at 60 % slope ( 90 metres distance), at 90 % slope (120 metres distance), at 70 % slope (150 metres distance) were found 3.05; 3.92; 2.29 and 4.65 minutes respectively. The required times for loading per cubic meter logs on a lorry and a tractor, were found as 5.42 and 7.09 minutes respectively. The required times for transportation per cubic meter by lorry and tractor were found 12.94 and 24.24 minutes respectively. This research is importand for it had been done in our Counrty's mountain land and it had been done first the working time study of the production works.