Kahramanmaraş koşullarında bazı burçak (Vicia ervilia (L) willd) hatlarında farklı sıra arası mesafelerin tohum verimi ve diğer tarımsal özelliklere etkisi üzerine bir araştırma
A Research on the effect of row spacing to seed yield and agricultural characters of some bitter vetch (Vicia ervilia (L) willd) cultivars for Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 120766
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bitter vetch, seed yield, row spacing, agriculturel characters. in
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET NASFIYE GENÇ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI BURÇAK (Vida ervilia (L)Willd) HATLARINDA FARKLI SIRA ARASI MESAFELERİN TOHUM VERİMİ VE DİĞER TARIMSAL ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA NASFIYE GENÇ DANIŞMAN: YARD. DOÇ. DR. ADEM EROL Yıl:2002 Sayfa:32 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Adem EROL : Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Yrd. Doç. Dr. Adem KAMALAK Bu araştırma, 2000-2001 yuları arasında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Taban arazisinde, bazı burçak hatlarının farklı sıra aralığında ekiminin ot ve tohum verimi ve diğer tarımsal özelliklerinin belirlemek amacıyla bölünmüş parseller deneme planına gore 3 tekerrürlü olarak kurularak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu (cm), bitkide dal sayısı (adet), bitkide bakla sayısı (adet), baklada tohum sayısı (adet), yaş ot verimi (kg/da), kuru ot verimi (kg/da), bin tane ağırlığı (gr.), tohum verimi (kg/da), ham protein oranı (%), ham protein verimi (kg/da), % 50 çiçeklenme süresi (gün) ve olgunlaşma süresi (gün) incelenmiştir %50 çiçeklenme süresi (gün) ve tohum verimi dışında incelenen bütün idraki yönünden hatlar ve sıra arası mesafeler arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Burçak, tohum verimi, sıra arası mesafe, tarımsal özellikleri. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NASFIYE GENC UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM DEPARTMENT OF FIELD CROP INSTTTUE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES MSc THESIS ABSTRACT A RESEARCH ON THE EFFECT OF ROW SPACING TO SEED YIELD AND SOME AGRICULTUREL CHARACTERS OF SOME BITTER VETCH (Vida ervillia (L.)Willd) CULITVARS FOR KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS NASFIYE GENC Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Adem Erol Year:2002 pages:32 Jüri: Asist.Prof Dr. Adem EROL : Ass. prof. Mustafa KIZILŞİMŞEK.-AsistProf. Adem KAMALAK This research was conducted to determine the suitable bitter vetch (Vida ervillia (L.) willd) Cultivars for Kahramanmaraş condition in 2000-2001 at Experimental fields of Agronomy Departmant, Faculty Of Agriculture, using different row space with three different bitter vetch lines (Erzurum-2, Erzurum-9, Kahramanmaraş-1). The field trials were arranged as randomized split f\^% designs with three replication. In this research plant height (cm), pod number per plant (number/plant), seed number per pod (number/plant), wet grass yield (kg/da), dry grass yield (kghkt), seed yield (kg/da), 1000 seed weight (g), crude protein rate (%), crude protein yield (kg/da), flowered period (day) and The length period of maturation (day) were investigated. Results, didn't show differences among the all chacteristics, except for %50 flowered period (day) and seed yield (kg/da). According to the experiment results; all of bitter vetch lines may be grown in Kahramanmaraş because of climate conditions.