Kahramanmaraş yöresindeki sert çekirdekli meyve türlerinde görülen bazı virüs hastalıklarının ELISA yöntemiyle tanısı
Identification of common virus diseases of stone fruits at district of Kahramanmaraş by ELISA
- Tez No: 120764
- Danışmanlar: PROF.DR. KADRİYE ÇAĞLAYAN, Y.DOÇ.DR. NİHAT TURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus nekrotik halkalı leke virüsü, Prunus cüceleşme virüsü, Şarka virüsü, ELISA, Kahramanmaraş II, Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV), Prune dwarf virus (PDV), Plum pox virus (PPV), ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay), Kahramanmaraş. m
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET F. EBRU TOLAY ARIKAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDEKİ SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE TÜRLERİNDE GÖRÜLEN BAZI VİRÜS HASTALIKLARININ ELISA YÖNTEMİYLE TANISI F. EBRU TOLAY ARIKAN DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Nihat TURSUN : Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN Yıl:2002 Sayfa:30 Jüri: Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN : Yrd.Doç.Dr. Nihat TURSUN : Doç.Dr. Semih ÇAĞLAR : Yrd.Doç.Dr. Nihal BUZKAN : Yrd.Doç.Dr. Yaşar ALPTEKİN Kahramanmaraş yöresinde 2000-2002 yıllarında yürütülen bu çalışma, sert çekirdekli meyvelerde önemli zararlar meydana getiren virüslerden; Prunus nekrotik halkalı leke virüsü (PNRSV), Prunus cücelik virüsü (PDV) ve Şarka (Prunus kanseri virüsü PPV)'nın Kahramanmaraş koşullarında simptomolojik gözlemlerinin yapılarak ELISA yöntemiyle saptanması ve yayılım oranlarının bulunmasını amaçlamıştır. Kahramanmaraş yöresinde dört ayrı bölgeden toplam 248 sert çekirdekli meyve ağacından örnek alınmıştır. Toplanan örneklerde % 6.45 oranında PDV, % 0.40 oranında PNRSV ve PPV enfeksiyonu saptanmıştır. Testlenen örneklerde en yaygın olan virüsün PDV, bunu aynı oranla PPV ve PNRSV'nin takip ettiği saptanmıştır. Kahramanmaraş-Merkez'den alınan örneklerde enfeksiyon saptanırken, Çağlayancerit-Bertiz, Göksun-Çardak ve Andırın-Çokak'tan alınan örneklerde enfeksiyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT F. EBRU TOLAY ARIKAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES MSc THESIS ABSTRACT IDENTIFICATION OF COMMON VIRUS DISEASES OF STONE FRUITS AT DISTRICT OF KAHRAMANMARAŞ BY ELISA F. EBRU TOLAY ARIKAN Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Nihat TURSUN : Prof. Dr. Kadriye ÇA?LAYAN Year: 2002 Pages : 30 Jury:Prof.Dr. Kadriye ÇA?LAYAN : Yrd.Doç.Dr. Nihat TURSUN :Doç.Dr. Semih ÇA?LAR :Yrd.Doç.Dr. Nihal BUZKAN : Yrd.Doç.Dr. Yaşar ALPTEKİN This study was performed in the Kahramanmaraş district between 2000-2002; Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV), Prune dwarf virus (PDV) and Plum pox virus (PPV), which cause important damage on stone fruits, were identified based on symtomatology and ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) to identify how commonly each disease occurred. A total of 248 samples were taken from stone fruit trees from four different areas of the Kahramanmaraş province and tested against PDV, PNRSV and PPV infections. Samples taken were identified as PDV (6.45%), PNRSV and PPV (0.40%), PPV and PNRSV infections were similar. PDV and PNRSV were most common viruses identified. The infection was identified in samples taken of Kahramanmaraş country, but not in samples taken from Çağlayancerit-Bertiz, Göksun-Çardak and Andırın-Çokak.