Kahramanmaraş, Gaziantep iplik tesisleri laboratuvarları ile Nazilli ve Antalya araştırma enstitüleri laboratuvarlarının lif analizi yönünden karşılaştırılması
Comparison of laboratories of yarn plants in Kahramanmaraş and Gaziantep and laboratories of agricultural research institues in Antalya and Nazilli based on the analysing of fibres properties
  1. Tez No: 120779
  2. Yazar: İHSAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Maraş-92, Aydın-110, HVI, Kondüsyonlama, Kalite Unsurları, Cotton, Maraş-92, Aydın- 110, HVI, Condition, Quality Components II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET İhsan ŞEN ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP İPLİK TESİSLERİ LABORATUVARLARIİLE NAZİLLİ VE ANTALYA ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ LABORATUVARLARININ LİF ANALİZİ YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI ihsan ŞEN KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Yıl : 2002, Sayfa: 63 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI : Doç.Dr. Fatih KILLI : Yrd.Doç.Dr. Remzi GEMCİ Bu çalışma, 2000 yılında, Maraş-92 (Gossypium hirsutum L.) ve Aydın- 110 (Gossypium barbadense L.) pamuk çeşitlerinden elde edilen lif örneklerinin Kahramanmaraş'da 6, Gaziantep' de 1, Antalya'da 2, Nazilli'de l adet olmak üzere toplam 10 adet H VI (High Volume Instruments) sistemin de lif analizleri yapılarak yürütülmüştür. Çalışmada; lif örneklerinin kondüsyonlanmış veya kondüsyonlanmamış olmasının ölçüm sonuçlarına etkisi ve işletmelerin ölçüm değerleri karşılaştırılmıştır. Bunun yanında işletme laboratvuarları cihaz, personel ve teknik yapılanma yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre; incelenen lif özellikleri bakımından işletme laboratuvarlarının ölçüm sonuçları arasında önemli düzeyde farklılıklar olduğu, lif örneklerinin kondüsyonlanmasının,lif kopma dayanıklılığı (gr/tex) ve parlaklık (Rd) değerlerini önemli düzeyde etkilediği, buna karşın incelenen diğer özelliklere önemli düzeyde etkili olmadığı saptanmıştır. Yine yapılan gözlemlerde; işletmelerin HVI sistemlerinin bulunduğu lif analiz labaratuvarlarının çalışma koşullarının çok farklı olduğu ve bazılarının kondüsyonlama koşullarına önem vermedikleri, cihaz operatörlerinin eğitim seviyelerinin ve HVI modellerinin farklı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İhsan ŞEN ABSTRACT MSc THESIS COMPARISION OF LABORATORIES OF YARN PLANTS IN KAHRAMANMARAŞ AND GAZİANTEP AND LABORATORIES OF AGRICULTURAL RESEARH INSTITUES IN ANTALYA AND NAZİLLİ BASED ON THE ANALYSING OF FIBRES PROPERTIES Ihsan SEN DEPARMENT OF COTTON EXPERTISE INSTITUTE NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Year : 2002, Page: 63 Jury : Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI : Assoc. Prof. Dr. Fatih KILLI : Assist. Prof.Dr. Remzi GEMCİ This study was carried out to compare HVI (High Volume Instruments) Systems based on the results obtained from the analyses of Maras-92 (Gossypium hirsutum L.) and Aydin-110 (Gossypium barbadense L.) cotton varieties fibres, in 2000. Ten different HVI Systems were used for this purpose; 6 of which were placed in K.Maras, 1 in G.Antep, 2 in Antalya and 1 in Nazilli. The study compared the effect of conditioned and unconditioned fibre samples on the measured results, as well as the differences among the ten selected HVI Systems. The findings of the study showed that there were significant differences among the HVI's in terms of fibre properties ; and conditioning had statistically influenced on fiber strength and reflectance, However, it was found out that conditioning had no influence on the otherinvestigated fibre properties. It was observed that fibre analyse laboratories had different working conditions, some of them did not care much about the conditioning situations, HVI operators had various levels of education; and HVI models vere quite different from each other.