Web destekli Van Gölü balıkçılık coğrafi bilgi sistemi
Web based Lake Van fisheries geographical information system
- Tez No: 120812
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İnci kefalı, Chalcalburnus tarichi, Coğrafi Bilgi Sistemi, internet map server, balıkçılık yönetimi, içsu balıkçılığı, Pearl Mullet, Chalcallmrnus tarichi. Geographical Information System, internet map server, fisheries management, freshwater fisheries
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET WEB DESTEKLİ VAN GÖLÜ BALIKÇILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ GÜVEN, Bilal Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Mustafa SARI Eylül 2002, 117 sayfa Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, tuzlu-sodalı ekstrem su kalitesi yüzünden sadece tek bir balık türünü barındırmaktadır. Sazangiller familyasından olan inci kefalı {Chalcalburnus tarichi) gölde yaşar ve üremek için ilkbahar aylarında akarsulara göç eder. Kış aylarında gölde, üreme zamanında akarsu ağızlarında ve akarsularda avlanır. Türkiye içsu balıkçılığının tek başına üçte birini karşılar. Bu çalışmada, Van Gölü çevresinde üreme ve kış dönemi balıkçılığı yapılan yerleşim birimlerinden balıkçılıkla ilgili veriler toplandı. Toplanan veriler Arc View GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi) yazılımı yardımıyla bütünleştirilerek Van Gölü Balıkçılık Coğrafî Bilgi Sistemi (VGBCBS) oluşturuldu. VGBCBS'nde üreme ve kış balıkçılığına ait teknik, biyolojik ve sosyal bilgiler ile Van Gölü'ne ait konumsal bilgiler yer aldı. VGBCS'ne internet üzerinden erişimi sağlamak amacıyla önce yeterli kapasitede bir bilgisayara Windows 2000 Server kurulumu yapıldı. Daha sonra server kesintisiz internet bağlantısı olan bir network ağına bağlandı ve Windows Internet Information System kurularak WEB sayfalarını yayınlamaya hazır hale getirildi. VGBCBS, coğrafi bilgi sistemi kabiliyetlerine sahip erişim ve sorgulama imkanı veren ArcIMS yazılımı ile Internet Map Server kuruldu. Internet Map Server kurulumundan sonra, hazırlanan Balıkçılık Coğrafi Bilgi Sistemi verileri server üzerine aktarıldı. Gerekli ayarlar ve testlerden sonra Coğrafi Bilgi Sisteminin internetten yayımlanmasına başlandı. VGBCBS www.vancbs.projesi.com adresinde olup Van Gölü Balıkçılığı için internet üzerinden erişilebilen Coğrafi Bilgi Sistemi platformu olarak çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEB BASED LAKE VAN FISHERIES GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM GÜVEN, Bilal Msc, Thesis, Fisheries Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa SARI September 2002, 1 17 pages The Lake Van which is the biggest lake in Turkey is available for only one kind of fish to take shelter because of its salty-soda extreme water quality. Pearl Mullet, (Chalcalburnus tarichi) which comes from the Carp family, lives in the lake and for reproduction migrates to the rivers in springs. Whist winter, they catch in the lake, while the reproduction period in the river along. They compensate one third of the freshwater fishing in Turkey. In this study, the data about fishing is collected from the settlements around the Lake Van where reproduction and winter fishing is held. The collected data is integrated with (he usage of Arc View GIS (Geographical Information System) and composed the Lake Van Fisheries Geographical Information System (LVFGIS). The information about technical, biological and social information and location information about Lake Van related to reproduction and winter fishing takes place in the LVFGIS. For access to LVFGIS by internet, a Windows 2000 Server is accomplished on a computer with an adequate capacity. Later on the server is connected to a network with an uninterrupted power supply and by settling the Windows Internet Information System WliU pages is broadcasted. LVFGIS, Internet Map Server with ArelMS software is established having the capability to access and inquiry of geographical information system. Alter the establishment of Internet Map Server composed geographical information system data is transferred to the server. Alter performing the necessary arrangements and tests, geographical information system is broadcasted on the internet. LVFGIS is reachable at >Yww.,vnitcbs,projosi,eo!N and serves as a geographical information system platform which is accessible on the internet.