Van-Gevaş ekolojik koşullarında farklı fosfor dozlarının fasulyede (Phaseolus vulgaris L. ) verim ve verim ögelerine etkisi
The Effects of different phosphorus levels on yield and yield components of dry bean (Phaseolus vulgaris L. ) in Van-Gevaş ecological conditions
  1. Tez No: 120830
  2. Yazar: MURAT KURALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Fosfor dozları, Verim, Bean, Phosphorus levels, Yield 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET VAN- GEVAŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA FARKLI FOSFOR DOZLARININ FASULYE'DE (Phaseolus vulgaris L.) VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ KURALKAN, Murat Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ Eylül 2002, 29 sayfa Bu çalışma, Van- Gevaş ekolojik koşullarında Şeker kuru fasulye çeşidi için uygun fosfor dozlarının belirlenmesi amacıyla 2000 ve 2001 yıllarında iki yıllık olarak Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede Şeker çeşidine beş farklı fosfor dozu (0, 2 kg/da, 4 kg/da, 6 kg/da ve 8 kg/da) uygulanarak, fosfor dozlarının verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme sonunda, fosfor dozlarının birim alan tane verimi ve bazı verim öğeleri üzerine istatistiksel olarak önemli ölçüde etkide bulunduğu tespit edilmiştir. İki yıllık sonuçlara göre en yüksek tane verimi 294.9 kg/da' la 4 kg/da fosfor dozu uygulamasından elde edilirken, en düşük tane verimi ise 131.0 kg/da' la fosfor uygulanmayan parsellerden elde edilmiştir. Sonuç olarak Van- Gevaş' ta Şeker kuru fasulye çeşidi için 4 kg/da fosfor dozu uygulamasının en iyi fosfor gübre dozu uygulaması olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT PHOSPHORUS LEVELS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF DRY BEAN (Phaseolus vulgaris L.) IN VAN- GEVAŞ ECOLOGICAL CONDITIONS KURALKAN, Murat Msc, Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Vahdettin ÇÎFTÇÎ September 2002, 29 page This study was carried out to determine the phosphorus levels suitable for dry bean variety, Şeker, under Van- Gevaş ecological conditions in 2000 and 200 1. The experiment designed in the complete randomized block design with three replications. In this study, Şeker dry bean variety was applied five different phosphorus levels (0, 2 kg/da, 4 kg/da, 6 kg/da and 8 kg/da) to determine the effects of phosphorus levels on the grain yield and some yield components. The end of the research was found that grain yield and some yield components were affected by phosphorus levels significantly. According to two year results the highest grain yield was found in the 4 kg/da phosphorus as 294.9 kg/da. The lowest grain yield was found in the control plots as 13 1.0 kg/da. In conciliation, it was said that the 4 kg/da phosphorus is suitable for Şeker cultivar of dry bean in Van- Gevaş conditions.