Bazı killerin çözelti ortamında bulunan Cu(II), Co(II) ve ZN(II) gibi iyonları adsorplama kapasiteleri
Adsorption capacity of some clays in solution as Cu(II), Co(II) and ZN(II) ions
- Tez No: 120838
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sepiolit, bentonit, kaolin, adsorpsiyon, Sepiolite, bentonite, kaolinite, adsorption. in
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET BAZI KİLLERİN ÇÖZELTİ ORTAMINDA BULUNAN Cu(II), Co(II) ve Zn(II) GİBİ İYONLARI ADSORPLAMA KAPASİTELERİ ŞAHAN, Tekin Yüksek Lisans Tezi, Fizikokimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan CEYLAN Kasım 2002, 67 sayfa Bu çalışmada çözelti ortamında bulunan Cu(II), Zn(II) ve Co(II) iyonlarının sepiolit, bentonit ve kaolin üzerindeki adsorpsiyonu incelendi. Killer önce elendi sonra 100°C'de 1 saat etüvde tutularak nemi alındı ve desikatöre konuldu. Belli derişimlerdeki metal çözeltileri hazırlandı ve killerle muamele edildi. Daha sonra süzülerek süzüntüdeki metal iyonları AAS'de okundu. Başlangıç derişimleri ile süzüntüdeki derişimleri arasındaki fark killerin adsorpladığı miktar olarak tespit edildi. Killerle muamele esnasında metal çözeltilerinin derişimleri, pH'ları ve sıcaklıkları değiştirilerek en iyi adsorpsiyon şartları arandı. Çözeltinin pH'sı arttıkça adsorpsiyonun arttığı, sıcaklık arttıkça ise adsorpsiyonun düştüğü gözlendi. Metallerin derişimi artırıldığında ise adsorpsiyonun arttığı ve belli bir noktadan sonra sabit hale geldiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION CAPASTY OF SOME CLAYS IN SOLUTION AS Cu(II),Zn(H) and Co(II) IONS SAHAN, Tekin MSc, Main Science Branch of Physicalchemistry Supervisor: Prof. Dr. Hasan CEYLAN November 2002, 67 pages In this study, Cu(II), Zn(II) and Co(II) being in solution on the adsorption of sepiolite, bentonite and kaolinite were investigated. Firstly clays were sieved after that as held in etüv at 100°C one hour consan tirated solution being known were prepared and processed with clays. After filtering metal ions in eluent solution were determined with AAS. Quantity clays between the differenca consantiration at beginning were determinated. Adsorption conditions as consantiration of metal solution, their pH and temperature were searched. That if their pH were increasing the adsorption would have increased and if their temperature were increasing the adsorption would have decreased were observed. That increasing consantiration of metals adsorption were increased and after determinated point, it was being stable were observed.