Bazı killerin çözelti ortamında yağ asitlerini adsorplama kapasiteleri
Adsorption capacity of fatty acids on some clays in the solutions environment
- Tez No: 182680
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, Freundlich, Kaolin, Langmuir, Laurik asit, Linoleik asit, Oleik asit, Termodinamik.i, Bentonite, Freundlich, Kaolinite, Langmuir, Lauricacid, Linoleic acid, Oleic acid, Thermodynamic.iii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, laurik asit, oleik asit ve linoleik asidin bentonit ve kaolinüzerindeki adsorpsiyonu incelenmiştir. Katı faz ile sıvı faz arasındaki dinamikdengeye 30 dakikadan sonra ulaşıldığı belirlenmiştir.Farklı sıcaklıklarda (298- 303- 323 K), değişik pH (6, 8,10) larda, 0.2 gbentonit ve kaolin ile çalışmalar yapılmıştır. Deneysel veriler Langmuir veFreundlich adsorpsiyon modelleriyle değerlendirilerek, Langmuir ve Freundlichsabitleri belirlenmiş ve hangi modelin deneysel verilere daha iyi uyum sağladığıaraştırılmıştır. Langmuir adsorpsiyon modelinin bu prosesi açıklamak için dahauygun olduğu görülmüştür.Termodinamik niceliklerden adsorpsiyon entalpisi ( H), Gibbs serbestentalpisi( G) ve adsorpsiyon entropisi ( S) değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak,yağ asitlerinin bentonit üzerindeki adsorpsiyonunun ekzotermik, kaolin üzerindekiadsorpsiyonunun endotermik olduğu, adsorpsiyon mekanizmasının fiziksel vekendiliğinden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bentonitin kaoline göre daha yüksekadsorplama kapasitesine sahip olduğu ve laurik asitin de oleik asit ve linoleik asitegöre daha yüksek adsorplanma kapasitesine sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption of lauric acid, oleic acid and linoleic acid onbentonite and kaolinite were examined. It was found that 30 min is enough to reachthe dynamic equilibrium between fluid phase and solid phase.The experiments were performed with 0.2 g bentonite and kaolinite atdifferent temperature ( 298-303-323 K) and at different pH(6,8,10). Theexperimental data was fitted to Langmuir and Freundlich adsorption models, andthe constants of Langmuir and Freundlich were determined and the suitability ofmodels for the experimental data was also investigated. The, the results reveal thatLangmuir adsorption model is more suitable for these processes.Thermodynamic values including the adsorption of enthalpy ( H), Gibbsfree energy ( G) and entropy ( S) were calculated. Consequently, it was found theadsorption of fatty acids on bentonite were egzothermic, and on kaolinite wereendothermic, spontaneously controlled by physical mechanisms. It was also foundthat bentonite has a higher adsorption capacity compared to that of kaolinite, andlauric acid has a higher adsorptioned capacity compared to that of oleic acid andlinoleic acid.