Anaokuluna devam eden dört-beş yaş çocuklarında sosyal davranışların gelişimi ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
A Research on the relationship between the development of social behaviors and self-esteem in four and five year old children attending kindergarten
- Tez No: 120857
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLEN BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Self-Esteem, pre-school period, social behaviors development
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANAOKULUNA DEVAM EDEN DÖRT-BEŞ YAŞ ÇOCUKLARINDA SOSYAL DAVRANIŞLARIN GELİŞİMİ İLE BENLİK SAYGISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Zühal GİZİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Çocuk Gelişimi) Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Gülen BARAN Bu araştırma, anaokuluna devam eden dört-beş yaş çocuklarında sosyal davranışların gelişimi ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemek ve yaş, cinsiyet, doğum sırası, kardeş sayısı, anaokuluna devam süresi, anaokuluna gitmeden önce çocuğun bakımım üstlenen kişi, annenin çalışma durumu, çocuğun bir günde toplam televizyon izleme süresi, ailede çocuk ile ilgili kararlan kimin verdiği, çocuğa sorumluluk verilme durumu, çocuğun sorumlulukları üstlenme sıklığı ve ebeveynin çocuğu diğer çocuklarla kıyaslama durumu değişkenlerinin çocukların sosyal davranış ve benlik saygısı gelişimlerinde farklılık yaratıp yaratmadığım belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara'da Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı özel anaokulları arasından tesadüfi örneklem metoduyla seçilen on anaokuluna devam eden dört-beş yaşlarındaki yüz altmış çocuk üzerinde yürütülmüştür. Her anaokulundan eşit sayıda alınan çocuklar, ayrıca yaş ve cinsiyetlerine göre de eşitlenmiştir. Araştırmada çocukların kendilerine ve ailelerine ilişkin özellikleri saptamak için“Genel Bilgi Formu”, çocukların sosyal davranışlarının gelişimim değerlendirmek için“Davranış Derecelendirme ölçeği”ve çocukların benlik saygısı düzeylerini belirlemek için“Cassidy Kukla Görüşme Formu”kullanılmıştır. Veriler; Tek Yönlü Varyans Analizi, Çift Yönlü Varyans Analizi ve Duncan Testi ile değerlendirilmiştir. Çocuğun sosyal davranış gelişiminde yaşın, cinsiyetin, okulöncesi eğitim kurumuna devam süresinin, bir günde toplam televizyon izleme süresinin, ailede çocuk ile ilgili kararlan kimin verdiğinin, çocuğa sorumluluk verilme durumunun, çocuğun sorumluluklarıüstlenme sıklığının ve ebeveynin çocuğu diğer çocuklarla kıyaslama durumunun sosyal davranışların alt boyutlarına ait puanlarda anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Çocuğun benlik saygısı gelişiminde cinsiyetin, bir günde toplam televizyon izleme süresinin, ailede çocuk ile ilgili kararlan kimin verdiğinin, çocuğa sorumluluk verilme durumunun, çocuğun sorumlulukları üstlenme sıklığının ve ebeveynin çocuğu diğer çocuklarla kıyaslama durumunun benlik saygısının alt boyutlarına ait puanlarda anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında anne-babalara, öğretmenlere ve çeşitli kuruluşlara bazı öneriler getirilmiştir. 2002, 121 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Benlik saygısı, okulöncesi dönem, sosyal davranış gelişimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master A RESEARCH ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE DEVELOPMENT OF SOCIAL BEHAVIORS AND SELF-ESTEEM IN FOUR AND FIVE YEAR OLD CHILDREN ATTENDING KINDERGARTEN Zühal GİZİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Home Economics (Child Development) Department Supervisor: AssocProf Dr. Gülen BARAN This research has been conducted in order to examine the relationship between the development of social behaviors and self-esteem in four and five year old children attending kindergarten and to investigate whether the following factors have any influence on the development of social behaviors and self-esteem in those children: age, sex, sequence of birth, number of siblings, the length of attendance to pre-scool educational institutions, the child's caregiver during the pre-school period, mother's status as a working or a stay-at-home mom, the length of time the child watches TV per day, the decision maker in the family in regards to the decisions about the child, the level of responsibility given to the child, the frequency of the child's fulfilling any such responsibility, and whether or not the parents compare the child with other children. The research was conducted on one hundred sixty, four and five year old children attending ten kindergartens. Those ten kindergartens were chosen by random sampling from among the private kindergartens in Ankara that are registered by the Institute of Social Services and Child Protection. An equal number of children has been picked from each kindergarten and they were also matched according to age and sex. In order to determine the characteristics of the children and their families the“General Information Questionaire”, to evaluate the development of these children's social behavior the“Adaptive Behavior Scale”, and to determine the levels of self-esteem in those children the“Cassidy Puppet Interview Form”were used. Data were analyzed using the one way variance analysis, two way variance analysis and the Duncan test.This research has shown that the following factors have significant influence on the scores belonging to the sub dimensions of social behaviors: age, sex, the length of attendance to pre-school educational institutions, the length of time the child watches TV per day, the decision-maker in the family in regards to the decisions about the child, the level of responsibility given to the child, the frequency of the child's fulfilling any such responsibility, and whether or not the parents compare the child with other children. The research also has shown that the following factors have significant influence on the scores belonging to the sub dimensions of self-esteem: sex, the length of time the child watches TV per day, the decision-maker in the family in regards to the decisions about the child, the level of responsibility given to the child, the frequency of the child's fulfilling any such responsibility and whether or not the parents compare the child with other children. Based on these results, some suggestions have been made to parents, teachers and some institutions. 2002, 121 pages