Anaokuluna devam eden çocukların sosyal davranışları ile ebeveynlerinin evlilik uyumlarının incelenmesi
A study on the social behaviours of children attending kindergarten and their parents? marital adjustment
  1. Tez No: 179705
  2. Yazar: FİLİZ VAİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool children, social behaviors, marital adjustment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, anaokuluna devam eden dört-beş yaş çocuklarının sosyal davranışları ile ebeveynlerinin evlilik uyumlarını incelemek, yaş, cinsiyet, doğum sırası, kardeş sayısı, anaokuluna devam süresi, anaokuluna gitmeden önce çocuğun bakımını üstlenen kişi, annenin çalışma durumu, ebeveynlerin öğrenim düzeyi ve yaşı değişkenlerinin çocukların sosyal davranışlarında farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemek; çocuğun yaşı ve cinsiyeti, sahip olunan çocuk sayısı, anaokuluna gitmeden önce çocuğun bakımını üstlenen kişi, kadının çalışma durumu, eşlerin öğrenim düzeyi ve yaşı, evlenme biçimi, evlilik süresi, aile yapısı değişkenlerinin ebeveynlerin evlilik uyumlarında farklılık yaratıp yaratmadığını incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca çocukların sosyal davranışları ile ebeveynlerin evlilik uyumları arasında bir ilişki olup olmadığı da incelenmiştir.Araştırma, Ankara'da orta sosyo-ekonomik düzeydeki beş anaokuluna devam eden dört-beş yaş grubundaki iki yüz kırk çocuk ve bu çocukların anneleri üzerinde yürütülmüştür. Her anaokulundan eşit sayıda alınan çocuklar, ayrıca yaş ve cinsiyetlerine göre eşitlenmiştir.Araştırmada çocukların kendilerine ve ailelerine ilişkin bazı özellikleri saptamak için ?Genel Bilgi Formu?, çocukların sosyal davranışlarının gelişimini değerlendirmek için ?Davranış Derecelendirme Ölçeği?, ebeveynlerin evlilik uyumlarını belirlemek için ?Evlilikte Uyum Ölçeği? kullanılmıştır. Veriler, ?Tek Yönlü Varyans Analizi?, ?T-testi?, ?Pearson Korelasyon Katsayısı Önemlilik Testi? ve ?Scheffe Testi? ile değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda; çocuğun sosyal davranışlarında yaşın, cinsiyetin, anaokuluna devam süresinin, annenin çalışma durumunun, annenin öğrenim düzeyinin anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Ebeveynlerin evlilik uyumlarında ise erkeğin öğrenim düzeyinin anlamlı bir farklılık yarattığı saptanmıştır. Ebeveynlerin evlilik uyumu ile çocuğun işbirliği davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.2008, 108 sayfaANAHTAR KELİMELER: Okul öncesi dönem çocuğu, sosyal davranışlar, evlilik uyumu
Özet (Çeviri)
This research aims at examining on social behaviours of four and five aged children attending kindergarten and marital adjustment of their parents and figuring out whether the variables such as age, gender, birth order, number of siblings , the length of time attending kindergarten, the person taking after the child before going to kindergarten, working status of mother, educational levels and ages of parents make differences on the development of children?s behaviours and also child?s age and gender, it?s aimed at determining whether the variables of such as the number of children, the person taking after the child before going to kindergarten, woman?s working status, couples? educational level and age, the marital form and time and family structure make differences on the parents? marital adjustment. Furthermore, it was examining that relationship between children? social behaviours and parents? marital adjustment.The research has been studied on two hundred-forthy children of four and five aged group in a middle socio-economical level and their parents. The children have been equalled according to their ages and genders having been taken from every kindergarten equally in number.In the study, `The General Information Form? to determine children?s some features concerning themselves and their parents, `The Behaviour Grade Scale? to evaluate the development of children?s social behaviours, `The Scale of Marital Adjustment? to determine the marital adjustment of the parents have been used. And the data obtained has been evaluated with `The One-way Variance Analysis?, `T-test? `The Pearson Correlation Coefficient Importance Test? and `The Scheffe Test?.As a result of this research, it?s been observed that age, gender, the length of time attending kindergarten, mother?s working status and educational level make a meaningful difference on the children?s social behaviours. Moreover, it?s been determined that father?s educational level creates a meaningful difference on the marital adjustment of the parents. And it?s been stated that there is a close relationship between the marital adjustment of the parents and cooperative behaviours of the child.2008, 108 pages