Piezoelektrik yöntemle verdi ölçüm sisteminin tasarımı
Design of flow measurement system using piezoelectric method
- Tez No: 120876
- Danışmanlar: PROF.DR. RAHMİ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Open channel, Piezoelectric methods, water flow measurement iii
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PİEZOELEKTRİK YÖNTEMLE VERDÎ ÖLÇÜM SİSTEMİNİN TASARIMI. CANERKOÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Rahmi KESKİN Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Taran Makinaları Bölümünde yer alan pompa deneme tesisinde bulunan açık kanaldan geçen suyun yüksekliği ve verdisi piezoelektrik algılayıcılarla algılanarak bilgisayar ekranına aktarılmıştır. Bu amaçla kanalın üzerinde belli mesafeye yerleştirilen bir alıcı ve suyun üzerinde, suyun kaldırma kuvvetiyle aşağı yukarı hareket edebilen bir verici kullanılmıştır. Algılayıcılardan gelen bilgiler bilgisayara aktarılmış, bu amaçla bir uyarlayıcı devre ve alman bilgilerin görsel olarak istenilen değerlerin okunabilmesine imkan tanıyan Delphi programlama dilinde yazılmış bir program kullanılmıştır. Bu şekilde pompa deneme tesislerinde kullanılan ve zaman alıcı olan savakla verdi ölçüm yöntemleri yerine sürekli olarak verdi okumaya müsait otomasyona uygun bir sistem geliştirilmiştir. Yapılan sistemle ölçülen değerler savakla elde edilen değerlerle karşılaştırılmış ve alınan sonuçlara göre bazı önerilerde bulunulmuştur. 2002, 43 Sayfa ANAHTAR KELİMELER :Açık Kanal, Piezoelektrik Yöntem, Verdi Ölçme u
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DESIGN OF FLOW MEASUREMENT SYSTEM USING PIEZOELECTRIC METHOD CanerKOÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof Dr. Rahmi KESKİN In this study, the height of water and water flow rate in an open irrigation channel, located in the Department of Agricultural Machinery, Faculty of Agriculture, Ankara University, were measured using piezoelectric sensors and transferred on a PC monitor. For this purpose, a receiver was placed at a certain height on the channel and a transmitter was placed on a board floating on the water surface up and down. The information from the sensors was transferred to a PC and this was accomplished using a regulator circuit and a computer program written in Delphi language allowed monitoring the required information. The developed system would replace the time-consuming and labor-intensive water level measurement method using weirs in pump test stations and would allow water flow measurements in open irrigation channels suitable for automation. The results were compared with the measurements conducted using the weirs and some recommendations were made based on the results. 2002,43 Pages