Akvaryum bitkisi Ludwigia sp.'nin in vitro koşullarda çoğaltımına farklı oranlardaki büyüme düzenleyicilerin etkileri
The Effects of different rates of plant growth regulators on in vitro micropropagation of an aquarium plant Ludwigia sp.
- Tez No: 120877
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akvaryum bitkisi, Ludwigia, Hızlı çoğaltım, Doku kültürü, Büyüme düzenleyicileri, Aquarium plant, Ludwigia, Micropropagation, Tissue culture, Growth Regulators
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKVARYUM BİTKİSİ Ludwigia sp.'NİN IN VITRO KOŞULLARDA ÇOĞALTIMINA FARKLI ORANLARDAKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİN ETKİLERİ Meryem ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin ATAR In vitro hızlı çoğaltım amacıyla Ludwigia repens bitkisinin farklı eksplantları (uç meristemi, birinci, ikinci ve üçüncü-dördüncü koltukaltı meristemi), değişik oranlarda 6Benzylaminopurine (BAR), Thidazuron (TDZ) ve a-Naftalen asetik asit (NAA) içeren MS besi ortamında kültüre alınmıştır. Uç meristemi eksplantından 0.05 mg/1 TDZ ve 0.1 mg/1 NAA içeren MS besi ortamında %100 sürgün oluşturma oranı ile en fazla sürgün (12.31 adet/eks. başına) elde edilmiştir. BAP içeren ortamlar arasında en iyi sonucu (5.37 adet/eks. başına) 0.1 mg/1 BAP ve 0. 1 mg/1 NAA içeren ortamda ikinci koltukaltı meristemi vermiştir. TDZ içeren ortamların BAP'lı ortamlara göre daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. TDZ ve BAP hormonunun hızlı çoğaltımda iyi sonuçlar vermiştir. Ancak sürgün gelişiminde yavaşlatıcı etki göstermiştir. Bu nedenle 4 hafta sonunda eksplantlar yarı MS ortama alınmıştır. Köklenmede sorun olmadığı görülmüş ve bütün eksplantlarda çoğunlukla iyi sonuç veren 0.05 mg/1 TDZ-0.1 mg/1 NAA ve 0.3 mg/1 BAP-0.1 mg/1 NAA' nın kullanıldığı ortamlardan alınan sürgünler yarı MS ortama aktarılmış ve köklenme sağlanmıştır. Köklenen sürgünler akvaryum ortamına aktarılmış ve %100 adaptasyon sağlanmıştır. 2002, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT RATES OF PLANT GROWTH REGULATORS ON IN VITRO MICROPROPAGATION OF AN AQUARIUM PLANT Ludwigia sp. Meryem ÖZTÜRK University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor: Assistant Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR Apical meristem, first, second and 3rd-fourth axillary bud explants of Ludwigia. repens were micropropagated using MS (Murashige and Skoog) salts and vitamins containing various concentrations of 6Benzylaminopurine (BAP,), Thidazuron (TDZ) and a- Naphthalene asetic asid (NAA). It was observed that 100% shoot regeneration with maximum of 12.31 shoots/explant developed from apical meristem on MS medium containing 0.05 mg/1 TDZ-0.01 mg/1 NAA. Whereas, the best results on MS media containing BAP were obtained from 0.1 mg/1 BAP-0.1 mg/1 NAA with maximum of 5.37 shoots/explant from 2nd axillary bud. It was noted that cytokinins (TDZ or BAP) had inhibitory effect on shoot growth. In order to counter the effect, the plantlets were subcultured on İ4 MS media after 4 weeks of culture. The best growth was observed from explants previously grown on 0.05 mg/1 TDZ-0.1 mg/1 NAA and 0.03 mg/1 BAP- 0.1 mg/1 NAA respectively; Vi MS media also served as the root induction media for these explants. Rooted shoots were transferred to aquarium with 100% adaptation. 2002, 46 pages