Yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkileri
The Effects of humic acid added to growing medium on tomato and cucumber seedling growth
- Tez No: 120923
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KÖKSAL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Seedling, tomato, cucumber, humic acid, growing medium
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YETİŞTİRME ORTAMLARINA HÜMtK ASİT KATKISININ DOMATES VE HIYAR FİDELERİNİN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Hale Apaydın Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Köksal DEMİR Bu çalışma yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada toplam çıkış oranı (%), gövde uzunluğu (cm), gövde çapı (mm), yaprak sayısı (adet), kök uzunluğu (cm), yaş ve kuru yaprak ağırlığı (g), yaş ve kuru gövde ağırlığı (g), yaş ve kuru kök ağırlığı (g) değerleri belirlenmiş olup, bunların yarımda dikime kadar geçen süre (gün) ile çiçeklenme başlangıcına kadar geçen süre (gün) de tespit edilmiştir. Araştırmanın birinci aşamasında domates ve hıyar fideleri torf ile standart harç ortamlarında yetiştirilmiş ve 0, 10, 20, 40 g/10 L dozlarında hümik asit tohum ekiminden önce verilmiştir. Kontrol torf ortamı ile 40 g/10 L hümik asit ilave edilen torf ve standart harç ortamları birçok özellik yönünden istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Birinci aşama sonucunda, yetiştirme ortamlarına ilave edilen en yüksek doz olan 40 g/10L'de, fide kalite değerlerinin arttığı görülmüştür. Bu nedenle ikinci aşamada hümik asitin uygulama miktarları artırılarak 80 ve 160 g/10 L dozları da uygulanmıştır. Ancak hümik asitin yüksek dozlarının uygulanması beklenen olumlu etkiyi göstermemiştir. Üçüncü aşamada, ortam ve hümik asitin etkinliğini artırmak amacıyla standart harç ve torf ortamlarına ek olarak ithal torf ve besin maddesince zenginleştirilmiş yerli torf ve sıvı hümik asit kullanılmıştır. Deneme sonucunda katı hümik asit yerine sıvı hümik asit kullanımının ve yetiştirme ortamlarının besin maddesince zenginleştirilmesinin fide gelişiminde önemli etkiler gösterdiği tespit edilmiştir. 2002, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Fide, domates, hıyar, hümik asit, yetiştirme ortamı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF HUMIC ACID ADDED TO GROWING MEDIUM ON TOMATO AND CUCUMBER SEEDLÎNG GROWTH Hale APAYDIN Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Köksal DEMÎR This study was carried out to determine the effects of humic acid applications in growing media on tomato and cucumber seedlings growth. In this experiment, total emergence rate, stem height, stem diameter, leaf number, root lenght, fresh and dry leaf weight, fresh and dry stem weight, fresh and dry root weight, time until planting and time until flowering were determined. At first stage of the experiment, tomato and cucumber seedlings were grown in peat and standard compost and 10, 20, 40 g/10 L humic acid were added to growing media before sowing. Control plants in peat and treated with 40 g/10 L humic acids in peat and standard compost media had statistically important results in many characterictics studied. As a result of first stage of the experiment, high concentration of humic acid (40 g/10 1) influenced seedling quality characteristics.Therefore, humic acid concentrations were increased and 80 g and 160 g were applied at the second stage of the experiment However, application of high concentration of humic acids did not exhibit the expected possitive effects. At third stage of the experiment, to increase the effects of growing media and humic acid applications, standard compost and peat media, imported peat, peat enriched with nutrients and liqued humic acid were used. It was determined from these applications that liquid humic acid and growing media supplemented with nutrients resulted in significant effects on seedling development. 2002, 76