Bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin Ayaş (Ankara) koşullarına adaptasyonu üzerinde ön değerlendirmeler
Preliminary evaluations on the adaptation of some raspberry and blackberry cultivars in Ayaş (Ankara) conditions
- Tez No: 120924
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SABİT AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Raspberry, Blackberry, Growing, Adaptation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma 2000-2001 yıllarında Ayaş (Ankara) ekolojisinde, 1 1 ahududu ve 12 böğürtlen çeşidinde yürütülmüştür. Çeşitlerin fenolojileri, bitkisel ve pomolojik Özellikleri incelenmiştir. Bu özelliklerine bakılarak Ayaş (Ankara) ekolojisine uygun çeşitler tespit edilmeye çalışılmıştır. İki yıllık deneme sonuçlarına göre, ilk değerlendirmeler olarak, Ayaş (Ankara) koşullarında ilkbahar Ürünü veren çeşitler olarak ahudutlarında Tulameen, Willamette ve Summit; hem sonbahar hem de ilkbahar ürünü veren çeşitler arasında Heritage çeşidi öne çıkmaktadır. Böğürtlen çeşitleri arasında ise ön bir karara varabilmek için dahi eldeki veriler yeterli değildir. Çünkü, bitkilerde henüz yeterli verim elde edebilecek sayıda ürün dalma erişilememiştir. Bir yıllık sonuç bakımından Chester ve Navaho çeşitleri ümitvar çeşitlerdir.ANAHTAR KELİMELER: Ahududu, Böğürtlen, Yetiştiricilik, Adaptasyon
Özet (Çeviri)
This research, that is about 1 1 cultivars of raspberries and 12 cultivars of blackberries, were done in Ayaş (Ankara) ecology between 2000 and 2001 years. Phenological observations, plant characteristics and pomological characteristics of the cultivars were researched. I benefited from these peculiarities and tried to get productive cultivars are suitable for Ayaş (Ankara) ecology. According to the trials, the first values in Ayaş (Ankara) conditions, Tulameen, Willamette and Summit are the productive cultivars. Not only autumn but also spring is the productive cultivar Heritage is the leader. Datas are not enough for blackberry cultivars choosen. Because, blackberry plants have not got enough crop branched. Finally, Chester and Navaho are hopeful cultivars for future.