Doğu Marmara kıyıları güncel tortulları ve tsunami potansiyelinin incelenmesi
Investigation of recent sediments and tsunami potential of Eastern Marmara coasts
  1. Tez No: 120937
  2. Yazar: EDİZ KIRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KAZANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzmit Bay, Holocene, sedimentology, tsunamis, coast, tectonics u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞU MARMARA KIYILARI GÜNCEL TORTULLARI ve TSUNAMİ POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ Ediz KIRMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Marmara Denizi, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı ucunda Geç Pliyosen' de oluşmuş bir iç denizdir. Bölgede güncel kıyı çizgisini şekillendiren ve deniz seviyesi değişikliklerini meydana getiren tektonik etkiler birincil derecede önem taşır. Bu tezin inceleme konuşa İzmit Körfezi güneyi kıyılan güncel tortullarının incelenerek deniz seviyesi değişikliklerinin ortaya konmasıdır. özellikle Holosen yaşlı çökellerde yaş ve litoloji verisi oluşturabilecek numune alımı amacı ile sistematik yarmalar açılmış ve log alımına gidilmiştir. Bunun yanında deniz seviyesi hakkında bilgi verebileceği düşünülen daha gerideki yükselmiş kryı tortullarında ise ölçülü stratigrafik kesitler alınmış ve paleontolojik analiz amacı ile kavkılar toplanmıştır. Sonuç olarak, inceleme alanının Kuvaterner tortulları jeomorfoloji sedimantoloji, ortam ve tektonik birlikteliği içerisinde yeni bir terminoloji anlayışıyla haritalanmış, inceleme bölgesinde bulunan denizel çökeller sınıflandırılmıştır. Çatalburun ve Hersek düzlükleri yükselmiş eski denizel bataklıklar olarak önerilmişlerdir. Yapılan tsunami tortulu arama çalışmalarında herhangi bir eski veya yeni tsunami çökelimine 2002, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: İzmit Körfezi, Holosen, sedimantoloji, tsunami, kıyı, tektonik i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF RECENT SEDIMENTS AND TSUNAMI -POTENTIAL OF EASTERN MARMARA COASTS Ediz KIRMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences. Department of Geological Engineering Supervisor: Prof Dr. Nizamettin KAZANCI Sea of Marmara is a basin on the west hand of the North Anatolian Fault Zone which was inundated by the Late Pleistocene. Sea level changes are dealed with tectonic events. Especially tectonic effects can be observed under water and on the coasts which shaping recent shore line. The purpose ofthe thesis is to study the back and fore-shore deposits and investigate sea- level changes by the example of southern İzmit Bay. Numerous trenches were digged for lithological and aging data samples and stratigraphic sections were measured to monitor sea-level changes on the up-lifted shore sediments by collecting samples for paleontological analysis. Conclusions of this study are; the Quaternary sediments were mapped by a new terminology within geomorphology, sedimentology, environment and tectonic setting criterias and marine deposits were classified. Çatalburun and Hersek plains are proposed as old up-lifted marshes. No evidence of recent or paleotsunami deposits have been observed within the exploration 2002, 87 pages