Farklı tuz derişimlerine uyumun tilapia balıklarının (Oreochromis niloticus L. 1758) bazı kan parametrelerine etkisi
The Effects of acclimization to different salt concentrations on some blood parameters in tilapia (Oreochromis niloticus L. 1758)
  1. Tez No: 120938
  2. Yazar: AYŞE KARŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HİJRAN YAVUZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, Oreochromis niloticus, salinity, hematology, stress
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI TUZ DERİŞİMLERİNE UYUMUN TİLAPİA BALIKLARININ (Oreochromis niloticus L.1758) BAZI KAN PARAMETRELERİNE ETKİSİ Ayşe KARŞI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hijran YAVUZCAN Bu çalışmada farklı tuz derişimlerine uyumun Tilapia balıklarının (Oreochromis niloticus L. 1758) kan parametrelerinden hematokrit, glukoz, klorür, sodyum, potasyum ve kalsiyum değerleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Balıklar 9 ppt, 18 ppt ve 27 ppt tuzluluktaki sulara direkt transfer edilmiş ve 3 gün boyunca bu tuzluluklara alıştırılmıştır. Bu sürenin sonunda kan analizlari yapılmıştır. Farklı tuzluluklara alıştırılan Tilapia'larda plazma glukoz, klorür, sodyum, potasyum ve kalsiyum değerleri kontrol grubu (tatlısu) balıklarınınkinden yüksek bulunmuştur. Fakat deneme gruplarının hematokrit değerleri kontrol grubuna göre farklı bulunmamıştır (p > 0,05). Plazma glukoz, klorür, sodyum, potasyum ve kalsiyum değerleri açısından deneme gruplarında tuzluluktaki artışa paralel olarak bir artış belirlenmiştir (p < 0,05). Ancak potasyum değeri açısından 9 ppt'lik grupla 18 pptTik grup arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p > 0,05). Hematokrit değeri için sadece 18 ppt tuzlulukta tutulan grupla 27 ppt tuzlulukta tutulan grup arasında önemli bir fark bulunmuştur (p < 0,05). Ayrıca deneme süresince deneme gruplarında ölüm gözlenmemiş ve yaşama oranı % 100 olarak bulunmuştur. 2002, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tilapia, Oreochromis niloticus, tuzluluk, hematoloji, stres
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. C. Thesis THE EFFECTS OF ACCLIMIZATION TO DIFFERENT SALT CONCENTRATIONS ON SOME BLOOD PARAMETERS IN TILAPIA (Oreochromis niloticus L. 1758) Ayşe KARŞI Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hijran YAVUZCAN The effects of acclimization to various salt concentrations on blood hematocrit, glucose, chloride, sodium, potassium and calcium values of Tilapia {Oreochromis niloticus L. 1758) were evaluated in this study. Fish were directly transferred to water at 9 ppt, 18 ppt and 27 ppt salinity and kept for 3 days for the acclimization. Following the acclimization blood analysis were carried out. Plasma glucose, chloride, sodium, potassium and calcium values of acclimizated Tilapia were higher than that of the control group in freshwater. However, in the experimental groups containing 9 ppt, 18 ppt and 27 ppt saline water hematocrit values remained unchanged when compared to freshwater control group (p > 0.05). The physiological responses of Oreochromis niloticus to different salinities were significant increases in plasma glucose, chloride, sodium, potassium and calcium concentrations with increasing salinity (p < 0.05), in general. No significant difference, however, were only assessed between 9 ppt and 18 ppt salinity groups for potassium values (p > 0.05). Statistically significant difference between 18 ppt and 27 ppt salinity groups were determined in hematocrit values (p < 0.05). The survival rate was % 100 during the experiment. 2002, 42 pages