Yıkama suyu kalitesi ve uygulama yönteminin toprak profilinde iyon yıkanması üzerine etkisi
Effect of leaching water quality and application method on leaching of ion in soil profile
- Tez No: 120977
- Danışmanlar: PROF.DR. YETKİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salinity, Leaching, Leaching Efficients, Ion leaching IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Doktora Tezi YIKAMA SUYU KALİTESİ VE UYGULAMA YÖNTEMİNİN TOPRAK PROFİLİNDE İYON YIKANMASI ÜZERİNE ETKİSİ Mehtap Akyol Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilin. Dalı Danışman: Prof. Dr. Yetkin Güngör Bu çalışmada amaç, topraklarda tuzların yıkanmasında kullanılan yıkama yöntemlerinin daha verimli ve hızlı sonuç alınabilmesi için, iyon hareketlerinin değişiminin, farklı toprak bünyeleri için farklı yıkama suyu kalitesi etkisinde, yıkama suyunun veriliş biçimine göre belirlenmesidir. Araştırma; laboratuvar ortamında C, L ve SL bünyelere sahip bozulmuş toprak örnekleri ile hazırlanan toprak kolonlarında, 2 farklı toprak tuzluluğu (4-8 dS/m), 3 yıkama suyu tuzluluğu (0.250, 1.5 ve 3 dS/m) ve 2 farklı yıkama suyu veriliş şekli ile, 3 tekrarlamalı olarak tesadüf parsellerinde, faktöriyel düzende yürütülmüştür. Toprak kolonlara tuzlulaştırma işleminden sonra, yıkama sulan, su yükü oluşturacak şekilde ve damlama şeklinde olmak üzere uygulanmıştır. Genel olarak, yıkama suyu tuzluluğu arttıkça, her iki su uygulama şeklinde de iyonların yıkanma düzeylerinin azaldığı, topraklara damlama şeklinde uygulanan yıkama suyunun daha homojen ve fazla yıkama gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Killi topraklarda; Ti ve T2 tuzluluk düzeyinde toplam tuzluluğun değişiminde yıkama suyu tuzluluğu ve veriliş şekli etkili bulunmuştur. Ti tuzluluk düzeyinde Mg, Cl ve SO4 iyonları yıkanmasında, T2 tuzluluk düzeyinde ise Mg ve SO4 iyonları yıkanmasında yıkama suyu tuzluluğu ve uygulama şekli etkili bulunmuştur. Tınlı topraklarda; Ti tuzluluk düzeyinde toplam tuzluluğun değişiminde yıkama suyu tuzluluğu, T2 düzeyinde ise yıkama suyu tuzluluğu ve yıkama suyu veriş şekli birlikte etkili olmuştur. Ti tuzluluk düzeyinde K, Ca yıkanmasında, T2 tuzluluk düzeyinde Ca ve SO4 iyonlarının yıkanmasında yıkama suyu tuzluluğu ve yıkama suyu veriliş şekli etkili bulunmuştur.Kumlu topraklarda ise yıkama suyunun toprak boşluklarından daha hızlı süzülmesi ile yeterli yıkanma düzeyi oluşmamıştır. Ca, Mg, Cl iyonları tüm kolonlarda daha fazla yıkanmıştır. Yıkama suyunun damlatılarak uygulanması tuz ve iyon yıkanmasını daha etkili kılmaktadır. 2002, 152 s ANAHTAR KELİMELER : Tuzluluk, yıkanma, yıkama verimliliği, iyon yıkanması
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECT OF LEACHING WATER QUALITY AND APPLICATION METHOD ON LEACHÎNG OF ION IN SOIL PROFILE Mehtap Akyol Ankara University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Agricultural Farm Structure and Irrigation Supervisor: Prof.Dr. Yetkin Güngör The aim of this study was to determine the change in ion movements under different soil textures, different leaching water quality and different leaching water applications practices in order to obtain faster and more effective results from leaching methods used to wash the salt from soils. The research, was conducted in laborotuary conditions for soil columns prepared by disturbed soil samples of C, L, SL type soils, for 2 different soil salinity (4 and 8 dS/m), 3 leaching water salinity (0.250, 1.5, and 3 dS/m) and 2 different leaching water application method. Research was carried out in factorial expermental design for fully randomized parcel 3 replications. Following the salinization process, leaching water was applied to form a hydroulic head over the soil column and with dripping system. Generally, it was determined mat leaching level of ions were decreased for both leaching water application method and morever leaching water applied in dripping system drops priviter more homogenous and more effective leaching. Leaching water salinity and application method were found to be effective in change in total salinity at Ti and T2 salinity levels in clay soils.It was also determined that leaching water salinity and application method were found to be effective in leaching of Mg, CI and SO4 ions at T2 salinity level. In loamy soils, leaching water salinity was found to be effective in change on total salinity at Ti salinity level on the adher hand leaching water salinity and application method were together found to be effective of T2 salinity level. It was also found that leaching water salinity and application method were found to be effective in leaching of K and Ca ions at Ti salinity level and in leaching of Ca and SO4 ions at T2 salinity levels. In sandy soils, a sufficient leaching level was not obtained since the leaching water moves fester through the poros of soil. Ca, Mg and CI ions were leached more in all columns. Application of leaching water in drops makes the salt and ion leaching more effective. 2002, 1S2 pages