Güneybatı Karadeniz kıta sahanlığı geç kuvaterner sedimantolojisi
Late quaternary sedimentology of the continental self of the Southwestern Black Sea
  1. Tez No: 120983
  2. Yazar: ŞEREF KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tane boyu dağılımı, Organik karbon, Karbonat, Sismik fasiyes, Deniz seviyesi değişimi, Holosen, Sediment birikim hızı, Grain size distribution, Organic carbon, Carbonate, Seismic fades, Sea-level change, Holocene, Sedimentation accumulation rates IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÜNEYBATI KARADENİZ KITA SAHANLIĞI GEÇ KUVATERNER SEDİMANTOLOJİSÎ Şeref KESKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafâ ERGİN Bu çalışmada, güneybatı Karadeniz şelfinin geç Kuvaterner jeolojik evrimi, kepçe ve karot sediment Örnekleri üzerinde tane boyu, karbonat, organik karbon, mineralojik analizler ile sparker sismik profiller üzerinde sismik fasiyes analizleri yapılarak incelenmiştir. Güneybatı Karadeniz şelfinin büyük bir kısmı az karbonatlı ve silisiklastik çamur ile örtülüdür. Bununla beraber, kuzeydeki bazı dış şelf ve güneydoğudaki iç-orta şelf bölgelerinde bol karbonatlı ve iri taneli biyojenik ve terijenik sedimentler hakimdir. Sismik profiller en üstte yaygı- örtü-kümbetimsi şekilli ve paralel yansımalı bir transgresif Holosen birimi ve altında geç Pleyistosen/erken Holosen arasım temsil eden erozyonal ve kaotik yansıma yüzeyi göstermektedir. Sismik erozyonal yüzey kıyıdan açık denize doğru ilerleyen karayı-şelfî veya klinoformları taşlamaktadır. Son buzul dönemine ait alçak deniz seviyesinde oluştuğu tahinin edilen bu yüzey aynı zamanda ve bilhassa dış şelf bölgelerinde yüzeylenmekte ve deniz tabanında engebeli morfolojik yapılar sergilemektedir. Sismik profilleme, petrografik ve tarihlendirme sonuçlan, çalışma alanında yer yer rastlanan ve iri tanece ve berttik kabukça zengin şelf bölgelerinin tamamen güncel olmadığına, kısmende yaşlı (erken Holosen dönemine ait sahiller, sığlıklar, biyohermler gibi) olabileceğine işaret etmektedir. Sedimentlerin toplam organik karbon miktarları genelde % 0,3-2,9 arasında değişmekte ve Karadeniz'in biyojenik üretimce zenginliğinisergilemektedir. Bölgesel ve zamansal değişen organik karbon miktarlarının ise, karmaşık süreçlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tüm-sediment mineralleri olarak, özellikle aragonit, 10 Â mika, kuvars, feldispat, kalsit ve dolomit gözlenmektedir. Kil mineralleri ise, çoğunlukla illit, smektit, klorit ve kaolinitten oluşmaktadır. Kalsit ve aragonit biyojenik olup, diğerleri kırıntılı kökenlidirler. 2002, 178 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis LATE QUATERNARY SEDIMENTOLOGY OF THE CONTINENTAL SHELF OF THE SOUTHWESTERN BLACK SEA Şeref KESKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor Prof. Dr. Mustafa ERGİN In this study, the late Quaternary evolution of the southwestern Black Sea shelf was investigated by using grab and core sediments as well as sparker seismic profiles. Grain size, carbonate, organic carbon, and mrneralogical analysis were carried out on sediment samples and seismic profiles were analyzed for facies distributiens. Great part of the present southwestern Black Sea shelf is covered by low- carbonate and siliciclastic mud However, on the northerly outer shelf and southeasterly inner and mid-shelf regions, high carbonate and coarse grained biogenous and terrigenous sediments dominate. Seismic profiles showed in their upper sections paralel reflection configuration in mounded- sheet-drape form of Holocene transgressive unit and below that an erosional surface with chaotic reflections which represents late Pleistocene/early Holocene boundary. Seismic erosional surfaces truncate land-to-seaward prograding shelf clinoforms. These surfaces especially in outer shelf regions are exposed at the sea bottom showing irregular high reliefs and they likely formed during the low stands of sea level in last glacial maxima Seismic profilings, petrographic and age determination results indicate that part of the shelf regions rich in coarse-grained and benthic shell materials can not solely be modem in age, they could well be related to former shores, shoalings and bioherms of early Holocene age. Total organic carbon contents of sediments generally ranged between 0,3- 2,9% and display high biogenic productivity of the Black Sea. It is thought ruthat spatial and temporarily varying Corg contents could be derived from complex/combined processes or sources. Bulk minerals in sediments are mostly composed of aragonite, 10 A-mica. quartz, feldspar, calcite and dolomite. Clay minerals largely constitute illite, smectite, chlorite and kaolinite. Calcite and aragonite are generally of biogenic origin, others are delivered drom terrigenous. 2002, 178 page