Elmalarda (Malus communis L. ) farklı dikim sistemlerinin karşılaştırılması
The Comparison of different planting system in apples (Malus communis L. )
- Tez No: 120993
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Apple, rootstock, planting systems, growth, yield, quality
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELMALARDA {Malus communis L.) FARKLI DİKİM SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Fatma AKINCI YILDIRIM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Menşure ÇELİK Bu çalışmada, 1998-2002 yılları arasında, Eğirdir/Isparta koşullarında M9, MM106 ve çöğür anaçları üzerine aşılı Starkspur Golden Delicious, Starkrimson Delicious ve Granny Smith çeşitlerinde, tek, çift ve üç sıralı dikim sistemlerinin, kontrol olarak alınan klasik dikim sistemine göre ağaç gelişmesi, meyve verim ve kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen vegetatif gelişme bulgularına göre, düşük dikim sıklığı uygulanan çöğür anacı üzerine aşılı ağaçlar, M9 ve MM 106 anaçları üzerine aşılı olanlara göre daha kuvvetli gelişmiştir. Birim alandan elde edilen verim, dikim sıklığı ile doğru orantılı olarak artmıştır. İlk ürün yılında Granny Smith /M9/ üç sıralı dikim sistemi (6.40 t/ha) en yüksek verimi sağlamıştır. M9 en erkenci ve verimli anaç, Granny Smith ise en verimli çeşit olarak belirlenmiştir. Tüm çeşit/anaç kombinasyonlarında, farklı dikim sistemlerinden elde edilen meyvelerin kalitesinde önemli farklılık meydana gelmemiştir. 2002,165 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Elma, anaç, dikim sistemleri, gelişme, verim, kalite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE COMPARISON OF DIFFERENT PLANTING SYSTEMS IN APPLES ( Mains communis L.) Fatma AKINCI YILDIRIM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Prof.Dr. Menşure ÇELÖC Present study was carried out to determine the effects of different planting systems (single, double and triple row systems) and standard system as kontrol on growth, fruit yield and quality of Starkspur Golden Delicious, Starkrimson Delicious and Granny Smith apple cultivars grafted on M9, MM106 and seedling rootstocks between 1998- 2002 in Eğirdir/İsparta. Data on the vegetative growth clearly indicated that the trees planted in low density, grafted on seedling rootsocks have grown more virgorous than the trees planted in high density, gafted on M9 and MM106 clonal rootstocks. In opposition to this situation, yields were found to be correlated with the planting density, and highest yield (6.40 t/ha) was obtained from Granny Smith/M9/triple-row planting system in the first cropping year. M9 was evaluated as the earliest and most productive rootstock, and Granny Smith as the most productive cultivar. There were no significiant differences in the quality of fruits obtained from the trees grafted on different rootstock and planted in different densities. 2002, 165 pages