Sıra istatistiklerine dayalı parametrik olmayan hipotez testleri ve aşma istatistiklerinin asimptotik özellikleri
The Nonparametric hypothesis tests based on the order statistics and asymptotic properties of exceedance statistics
  1. Tez No: 120994
  2. Yazar: NEJLA ÖZKAYA TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Order Statistics, Nonparametric Hypothesis Testing, Two sample Problem, Random Threshold, Asiymptotic Distribution, Exceedance Statistics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi SIRA İSTATİSTİKLERİNE DAYALI PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ VE AŞMA İSTATİSTİKLERİNİN ASİMPTOTİK ÖZELLİKLERİ Nejla ÖZKAYA TURHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü istatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İsmihan BAYRAMOĞLU Bu çalışmada, iki örneklem problemi için küçük örneklemlerde sıra istatistiklerine dayalı olarak yeni bir test istatistiği önerilmiştir. Önerilen test istatistiğinin dağılım fonksiyonu bulunarak testin tutarlı olduğu ispatlanmıştır. Bu test istatistiğinin dağılım fonksiyonu değerleri tablolaştırılmıştır. Test istatistiğinin asimptotik özellikleri incelenmiştir, önerilen test istatistiği ile yapılan hipotez testlerinin sonuçlan, bilinen parametrik olmayan testlerden elde edilen sonuçlarla simülasyon çalışması yapılarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bir rasgele bariyere karşılık gelen bağımsız ve aynı dağılıma sahip olan rasgele değişkenlerin dizisinin davranışları araştırılmıştır. [0,m] arasındaki düzgün dağılmış rasgele değişkenlerle ilgili rasgele bariyer problemi ele alınmış ve asimptotik dağılımı incelenmiştir. 2002, 71 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sıra İstatistikleri, Parametrik Olmayan Hipotez Testleri, İki Örneklem Problemi, Rasgele Bariyer, Asimptotik dağdım, Aşma İstatistik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE NONPARAMETRIC HYPOTHESIS TESTS BASED ON THE ORDER STATISTICS AND ASYMPTOTIC PROPERTIES OF EXCEEDANCE STATISTICS Nejla ÖZKAYA TURHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. İsmihan BAYRAMO?LU In this study, a new nonparametric test for the two sample problem in a small sample based on order statistics is proposed. Distribution function of the proposed test statistic is obtained and this test is proved to be consistent. The probability values of this test statistics are tabulated. Asymptotic properties of this test statistics are investigated. This test is compared with other tests by the help of a computer simulation. In Addition, the behaviour of sequences of independent and identically distributed random variables with respect to a random threshold are studied. The random threshold problem for uniform distributed random variables on [0,m] is considered and the asymptotic distributions of related statistics are examined. 2002,71 pages