Language features for multimedia presentation specification on multimedia database
Multimedya veritabanlarında multimedya sunum tanımlama dil özellikleri
- Tez No: 121199
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ HAKKOYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Multimedya Sunum, Multimedya veritabanı, Multimedya Dil özellikleri, SMEL, Senkronize Multimedya, Multimedia Presentation, Multimedia Language Features, Multimedia Database, SMIL, Synchronized Multimedia
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV MULTMEDYA VERITABANLARINDA MULTMEDYA SUNUM TANIMLAMA DİL ÖZELLİKLERİ Alpaslan ALTUNKÖPRÜ Yüksek Lisans Tezi - Bilgisayar Mühendisliği Ağustos 2002 Tez Yöneticisi:Yrd.Doç.Dr. Veli Hakkoymaz ÖZET Bu tezde, örnek bir multimedya veritabanı ortamı temel alınarak multimedya sunumu tanımlamak için gerekli olan dilin temel özelliklerini çerçeveleyen bir yapı tanımlanmıştır. Bu yapı kullanılarak çalışma ile kullanıcının isteklerine göre multimedya sunumun oluşturulması gösterilmiştir. Senkronize Multimedya Entegrasyon Dili (SMIL) kullanılarak iki örnek çalışma hazırlanmıştır. İlk sunum lisans öğrecilerine yönelik olup öğrenciler sunumun uzunluğunu, görüntü özelliklerini değiştirme ve alt konuları seçebilme özelliklerini kullanabilmektedir. İkincisi ise istanbul şehrinin tarihi yerlerini tanıtmaya yönelik bir çalışmadır. Çalışmalar ışığında multimedya sunumların tanımlanmasında kullanılacak dilin genel özellikleri belirlenmiştir. Bu dilin genel özellikleri (a) kullanıcı etkileşimli sunumda sunumun uyarlanması (b) multimedya segmentleri arasındaki zaman ilişkileri (c) fiziksel konumlama (d) içerik ile ilgili gereksinimler (d) sunumun verilmesi şeklinde sınıflandırılabilir.
Özet (Çeviri)
Ill LANGUAGE FEATURES FOR MULTIMEDIA PRESENTATION SPECIFICATION ON MULTIMEDIA DATABASE Alpaslan ALTUNKÖPRÜ M. S. Thesis - Computer Engineering August 2002 Supervisor: Asst.Prof.Dr. Veli Hakkoymaz ABSTRACT In this thesis, we introduce a language framework for specification of multimedia presentations based on a sample multimedia database environment. Using this framework, a multimedia presentation is organized and prepared based on users' specifications. Two specific applications are presented, which are /prepared using Synchronized Multimedia Integration Language. The first_p^esçnlatîon is prepared for ___jnider^adn3rtelmllents^^ topic by specifying their requests in terms of time length, layout arrangement, and subset of the content. The second presentation is for introducing historical places of a city, Istanbul. Based on these case studies we determine language requirements for a multimedia presentation. Language features for specifying a multimedia presentation can be classified as (a) user interaction and adaptivity, (b) temporal relations among multimedia data segments, (c) spatial (layout) arrangements, (d) content requirements, and (e) delivery features