Application of biometrics to secure access using word recognition by neural networks
Yapay sinir ağlarıyla kelime tanıma kullanılarak güvenli erişimde biyometri uygulaması
- Tez No: 121198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyometri, tanıma, doğrulama, erişim kontrolü, konuşmacı tanıma, Yapay Sinir Ağlan (YSS), Self Organizing Map (SOM), Kepstrum Analizi, Homomorfik Analiz, Biometrics, identification, verification, access control, speaker identification, speech recognition, Artificial Neural Networks (ANN), Self Organizing Map (SOM), Cepstrum analysis, Homomorphic analysis
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
V YAPAY SİNİR AĞLARI VE SÖZCÜK TANIMA KULLANARAK BİYOMETRİNİN GÜVENLİ ERİŞİME UYGULANMASI Muhittin İZGİ Yüksek Lisans Tezi - Elektronik Mühendisliği Temmuz 2002 Tez Yöneticisi: Dr. Orhan ÖZHAN Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erkan İMAL ÖZET Bu tezin ana amacı, kullanıcı kayıt ve tanımada kullanılacak olan grafik arabirimi üzerinde çalışarak, bir kontrol sistem yazılımı gerçekleştirmektir. Her 10 ms aralığında 32 ms uzunluğunda durağan kabul edilen konuşma parçalarından elde edilen 19 kepstrum değeri ve temel period öznitelik vektörü olarak elde edilir. Eğitim safhasında bir çeşit denetleyicisiz yapay sinir ağlarından olan SOM kullanılır. Eğitimdeki her bir kelime için ayrı, 8x12 boyutlarında SOM 1ar kullanılır. Kontrol sistemi nesneye dayalı programlama dillerinden biri olan Delphi ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV APPLICATION OF BIOMETRICS TO SECURE ACCESS USING WORD RECOGNITION BY NEURAL NETWORKS Muhittin İZGİ M. S. Thesis - Electronics Engineering July 2002 Supervisor: Dr. Orhan ÖZHAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erkan İMAL ABSTRACT The main objective of this thesis is the development of a control system, employing a graphical interface that will guide the user enrollment and verification. 19 cepstrum coefficients and fundamental period are obtained from 32 ms frames of speech overlapping every 10 ms as feature set. SOM (Self Organizing Map), which is an unsupervised type of Artificial Neural Network, is used for training. SOMs, with 8x12 dimensions, are obtained for each word. The access control system is implemented by using object-oriented programming Delphi.