Sol-jel metodu ile YBa2Cu3O7-x çözeltileri ve kimyasal reaksiyonların incelenmesi
Study of solutions and chemical reactions of YBa2Cu3O7-x using sol-gel method
- Tez No: 121220
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HALİL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sol-jel, YBCO Süperiletken
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SOL-JEL METODU İLE YBa2Cu307-ı ÇÖZELTİLERİ VE KİMYASAL REAKSİYONLARIN İNCELENMESİ Hediye ACUN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa, 85 Yüksek nitelikli cam ve seramiklerin üretim metodu olarak bilinen sol-jel metodu son yıllarda farklı metallerde kaplamaların ve ince filmlerin üretimine kadar uzanmıştır. Bu metodun en önemli uygulamalarından biri süperiletken (YBCO) ince filmi elde etmektir. Y, Ba ve Cu elementlerinin alkoksitleri uygun asit ve çözücülerle karıştırılarak homojen bir çözelti elde edilir. Bu çalışmada değişik başlangıç malzemeleri kullanılarak hazırlanan çözeltilerin karşılaştırılması incelendi. Buna paralel olarak kimyasalların birbirleriyle olan reaksiyonları göz önünde bulundurularak çözeltilerin reaksiyon mekanizmaları oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDY OF SOLUTIONS AND CHEMICAL REACTIONS OF YBa2Cu307-x USING THE SOL-GEL METHOD Hediye ACUN Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2002, Page:85 Sol-gel method, is known as production method of high quality glasses and ceramics, has extended the production of the thin films and metal coatings recently. The most important application of this method is the obtaining of the superconducting thin films (YBCO). In this method, the alkoxides of the Y, Ba and Cu elements is treated with suitable solvents and acids to obtain a homogen solution. In this work, comparing of the solutions obtained using different precursors was investigated. In addition, the reaction mechanism of this solution was tried to obtain by comparing of the reactions of the chemicals each other. Key words : Sol-Gel, YBCO Superconductor