Emlak ve çevre temizlik vergi gelirlerinin KBS ile takibinin yapılmasına yönelik proje tasarımı ve uygulaması
Design and application of an urban information system to monitor real estate and environment cleaning taxes
  1. Tez No: 121319
  2. Yazar: RUHİ ERMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAŞKIN KAVZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GIS, Coğrafi Bilgi Sistemi, CBS, KBS, Kent Bilgi Sistemi, Gelir, Belediye, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, GIS, Geographical Information System, UIS, Urban Information System, Income, Municipality, Real Estate Tax, Environment Cleaning Tax
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmanın amacı, Yerel Yönetimlerin en önemli finans kaynağı olan emlak ve çevre temizlik vergi gelirlerinin toplanmasında, 2000' li yılların ana bilişim fonksiyonu kabul edilen Coğrafi Bilgi Sistemlerini (CBS) kullanmanın getireceği faydaları açıklamak ve kurulacak olan sistemin sağlayacağı gelir artışlarının kuruluş maliyetlerini kısa zaman da amorti edeceğini göstermektir. Bu tez yedi ana bölüm ve eklerden oluşmaktadır. İlk bölümde belediyelerin gelir ve giderlerini kontrol altına almada yaşanan sorunlar, sorunların çözümünde Coğrafi Bilgi Sistemleri' nin kullanılmasının sağlayacağı faydalar vurgulanmış, bu çerçevede çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde, Kent Bilgi Sistemleri incelenmeye çalışılmış, KBS 'de kullanılan veriler üzerinde durulmuştur. Kullanıldığı uygulama alanları, önemi ve yararları belirtilmiştir. Bölüm sonunda da Kent Bilgi Sistemi' nin kuruluşu için atılması gereken adımlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde belediye gelirleri incelenmiştir. Belediye gelirleri üç ana başlık altında toplanmış ve açıklanmıştır. Belediye gelirlerinin toplanmasında mevcut durumun incelemesi yapılmış, belediye vergi faaliyetleriyle ilgili birimler ve görevleri açıklanmıştır. Son olarak belediye gelirlerinin toplanmasında bilgi sistemlerinden beklentiler ve gereksinimler saptanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde tezimin ana konusu olan Emlak ve Çevre Temizlik Vergi sistemleri ve tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde öncelikle veri tabanının ne şekilde oluşturulması gerektiği üzerinde durulmuştur. Sistem tasarımı konusunda da sırasıyla veri, işlem ve fiziksel tasarım aşamaları açıklanmıştır. Kullanılacak olan GIS yazılımının teknik özellikleri belirtilmiştir. Sorgulama kısmında Mapbasic 5.5 ve Microsoft Visual Basic 6.0 programlama dillerinde yazılmış programların özellikleri açıklanmıştır.Beşinci bölümde tasarımı örnekleyen pilot proje alanında gelirlerine yönelik KBS uygulaması gerçekleştirilmeye çalışılmış, veri topla ve veri giriş aşamaları incelenmiştir. Grafik verilerin CBS yazılımına aktarılması sırasında gerçekleştirilen uygulamalar açıklanmıştır. Mevcut bina ve mükellef bilgilerinin sisteme entegrasyonunun ne şekilde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Eksik bilgilerin toplanması için yapılacak saha çalışmasında oluşturulacak olan ekibin organizasyonunun yapılması, çalışma sisteminin belirtilmesi, saha çalışması sonucu toplanan bilgilerin bilgisayara aktarılması için kullanılan programın işleyişi açıklanmıştır. Ayrıca Emlak ve Çevre Temizlik Vergi mükelleflerine ait sicil bilgilerinin doğruluğunun kontrolü, eksik sicil bilgilerinin tespiti ve sonuçta herhangi bir sicili bulunmayan kişilerin tespitinin nasıl gerçekleştirildiği anlatılmıştır. Altıncı bölümde, uygulamanın değerlendirilmesi yapılarak sistem oluşumunda karşılaşılan sorunlar açıklanmış ve oluşturulan sistemin yararları ortaya konmaya çalışılmıştır. Yedinci bölümde, çalışmadan elde edilen deneyimlerden yararlanarak sonuçlar çıkarılmış ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY 1 The aim of the thesis is to explain the benefits of using' GIS (Geographical Information System), that is known and accepted as one of the main function of informatics in 2000s, during the collection of real estate and environment cleaning taxes, which are main income resources, in municipalities. It also aims to show that the increased income that will be obtained by the newly built system will cover the establishment expenses of the system in a short time. This thesis consist of seven sections and four appendixes. In the first section, the problems that municipalities face when they are taking their income and expenses under control are stated. The benefits of GIS are emphasized, and the aim of this work is defined. In the second section, UIS (Urban Information System) is examined in detail with its fields of use, importance and benefits. At the end of the section necessary steps needed to set up UIS are explained. In the third section, the income of a municipality is divided into three main parts and they are explained. Iri the first part, the current situation during the collection of taxes is inspected. In the second, the departments that deal with the taxes and their duties are explained. Lastly, the expectations from UIS and necessities are tried to be pointed out. In the fourth section, the design of the systems for real estate and environment cleaning taxes, which is the main objective of this thesis, is performed. First of all, the way of how to built the system database is explained. Then, within the system design, data, processes and physical design structure are explained in order. The technical specifications of GIS software Mapinfo 6.0 used in this study are given, the specifications for the software, which are used for querying and named as Mapbasic 5.5 and Microsoft Visual Basic 6.0, are also explained.'* In the fifth section, an application of UIS aimed for the municipality income is tried to be realized in a pilot project area and the stages of data gathering and data processing are illustrated. The applications carried out during the transfer of graphical data to the GIS software are explained. The realization of how to integrate the existing information of building and tax payers with the new system is also explained. The organization of the team used for collecting data in the field, the principles of the work and the way how the software used for entering collected data to computers operate are all explained. Moreover, the realization of verification of existing data about tax payers, determination of missing register information and determination of those who are not registered yet are mentioned in this section. In the sixth section, an evaluation of the system is provided. The problems that arise during the application of the system and the benefits of it are tried to be stated. In the seventh section, some conclusions and some suggestions are made according to the results and experience of the application.