Boru-gövde tipi tek fazlı ısı eşanjörlerinin bilgisayar yardımıyla tasarımı
A Project about computer aided design of single phase shell and tube type heat exchangers
- Tez No: 121357
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru-gövde ısı eşanjörü, basınç düşümü, bilgisayar tasarımı, bölünmüş perdeli, tek fazlı, Shell and tube heat exchangers, pressure drop, computerized design, segmental baffle, single phase
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BORU-GÖVDE TİPİ TEK FAZLI ISI EŞANJÖRLERİNİN BİLGİSAYAR YARDIMIYLA TASARIMI Özbilen GÜRARAS Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Y. Ali KARA Ülkemizdeki eşanjör sektörü genellikle orta ölçekli atölyelerden ibarettir. Bu sektörde çalışan üreticilerin çoğunluğu eşanjör tasarımını bilgisayar programı ile değil tecrübi olarak yada klasik yöntemlerle yapmaktadırlar. Bu eksikliği gidermek maksadıyla bir başlangıç olarak gövde-boru tipi eşanjörlerin bilgisayar yardımıyla tasarımı (boyutlandırma) ve değerlendirilmesinin (performans) incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada boru-gövde tipi tek fazlı ısı eşanjörleri için uygun matematiksel korelasyonlar kullanılarak mekanik dizayn ve eşanjör seçimi incelendi. Boru-gövde eşanjörleri temel dizayn metodu kapsamında ana denklemler ve korelasyonlar verilerek bilgisayar tasarımı elde edildi ve bu bilgisayar tasarımı laboratuar ortamında yapılan deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak doğrulandı. Bilgisayar tasarımı yapılırken Fortran programlama dili esas alındı. Ayrıca basınç düşümü korelasyonları kullanılarak bilgisayar tasarımı genişletildi. Neticede boru-gövde tipi tek fazlı ısı eşanjörleri için deneysel çalışmalarla doğruluğu ispatlanmış bir bilgisayar modeli elde edildi. 2002, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A PROJECT ABOUT COMPUTER AIDDED DESIGN OF SINGLE PHASE SHELL AND TUBE TYPE HEAT EXCHANGERS Özbilen GÜRARAS Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Supervisor: Asst. Prof. Dr. Y. Ali KARA In our country heat exchanger sector is only consisting of mid-sized workshops. Except a very small group which are using computer designing for heat exchangers, most of the manufacturers approximately calculate designings experimentally or by classical methods. As a beginning with an intention of getting rid of this lack, we aimed to study on computer aided designing (sizing) and rating (performance) in shell and tube heat exchangers. In this study we investigated mechanical design and exchanger selection by using appropriate mathematical corelations for single phase shell and tube heat exchangers. Including basic design method for shell and tube heat exchangers, main equations and corelations were given for acquiring computerized design and this design was verified by comparing experimental findings in laboratory. While programing computerized design Fortran programing language were mainly used. Also by using pressure drop corelations computerized design was enhanced. As a result a verified computer model for single phase shell and tube heat exchangers was acquired. 2002, 129 pages