Korozif etkiler altında yüksek fırın cürufu ve silis dumanı katkılı yüksek dayanımlı betonların mekanik özellikleri ve dayanıklılığı
Mechanical properties and durability of high strength concrete made up of blast furnace slag and silica fume under the corrosive effect
  1. Tez No: 121364
  2. Yazar: İBRAHİM TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taguchi metodu, yüksek dayanımlı beton, mekanik özellik, dayanıklılık, korozif etki, Taguchi method, high strength concrete, mechanical properties, durability, corrosive effect
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Doktora Tezi KOROZİF ETKİLER ALTINDA YÜKSEK FIRIN CÜRUFU VE SİLİS DUMANI KATKILI YÜKSEK DAYANIMLI BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE DAYANIKLILIĞI İbrahim TÜRKMEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rüstem GÜL Beton yapıların bazı dış etkenler tararından bozulması pek çok ülkede önemli bir problem olmakladır. Bu nedenle, üretilecek betonun sen is ömrünü iyileştiren yöntem ve malzemelerin araştırılması oldukça önem arz etmekledir. Beton ve çeliğin aderansını güçlendirmek, betonun korozyonla dayanıklılığını düşüren fiziksel ve mekanik özelliklerin iyileştirilmesi önemlidir. Çeliğin korozyonu, daha açık bir ifade ile paslanması, melal malzemeyle ilişkili olan mühendislik alanlarında ve inşaat mühendisliği alanında da derinlemesine incelenmiş bir konudur. Buna rağmen betonun korozyonu. çeliğin korozyonundan tamamen farklı olup ve korozyonu halinde ise içinde bulunan çeliğin aderansını ve betonun dayanımını da büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Bu güne kadar ulusal ve uluslar arası boyutlarda betonun kimyasal etkiler altındaki korozyonu tam olarak netliğe kavuşmuş değildir. Bu çalışmada, yüksek fırın cürufu (C) ve silis dumanı (SD) gibi çevreye zararlı endüstriyel atıkların yüksek dayanımlı betonun üretiminde değerlendirilmesi ve farklı kür şartlarında betonun mekanik özelliklen ve dayanıklılığı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada; 0SD15C(%0 Silis Dumanı + %15 Yüksek fırın cürufu). 5SD10C. 10SD5C ve 15SD0C kombinezonda, dört farklı mineral katkı ve %2.5 Sikament FF-N süper akışkanlaştırıcı (SAK), çimento ağırlığı cinsinden betona ilave edilmiştir. Su-bağlayıcı oranı 0.30. 0.35. 0.40 ve 0.45 olmak üzere dört farklı şekilde alınmıştır. Üretilen tüm beton numuneleri üzerinde taze beton deneyleri yapılmış, daha sonra 10x20 cm'lik silindir kalıplara yerleştirilmiştir. 24 saat (h) kalıpta tutulduktan sonra kalıplan çıkarılarak 23±2“C kirece doygun suda 13 gün korunmuştur. Daha sonra sudan çıkarılan beton numuneleri 7500 mg/L MgS04. %5 H2SO.ı, %5 NaCl solüsyonlarına ve 23±2”C kirece doygun suya alınarak deney tasarımında belirlenen esaslar çerçevesinde, 28, 56 ve 120 gün bekletilmişlerdir. Bu süreler sonunda numunelerin bazı mekanik ve dayanıklılık özellikleri araştırılmıştır. Deneylerin tasarımında ve optimum şartlarının belirlenmesinde Taguchi L)6(45) tasanın modeli kullanılmıştır. Yapılan deneyler sonunda, korozif ortamlarda bekletilen numunelerin mukavemet ve dayanıklılık özelliklerinde bozulmalar olmuştur. Fakat bozulmanın şiddeti malzemenin boşluk yapısı ile direk ilişkili olduğu, boşluk yapısı arttıkça zararlı iyonların daha rahat beton yapıya nüfus ettiği anlaşılmıştır. Deneyler sonunda mekanik ve dayanıklılık açısından optimum iyileştirme şartlan belirlenmiştir. 5SD10C içeren su- bağlayıcı oranı 0.30 olan beton karışımlar kirece doygun suda 28 gün kür edildiğinde optimum mekanik özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Karışını oranı 5SD10C, su-bağlayıcı oranı 0.30 olan beton karışımlar ise, kirece doygun suda 120 güne kadar kür edildiğinde optimum dayanıklılık özelliği göstermiştir. 2002, 153 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis MECHANICAL PROPERTIES AND DURABILITY OF HIGH STRENGTH CONCRETE MADE UP OF BLAST FURNACE SLAG AND SILICA FUME UNDER THE CORROSIVE EFFECT İbrahim TÜRKMEN Alaliirk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department or Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. Riistcni GÜL Concrete structure deterioration due to aggressive environment is an important problem in mans countries. Then, it is very important to investigate at method and materials to improve the concrete service life. To increase adherence between steel and concrete, to improve physical and mechanical properties of concrete which decrease due to corrosion. Corrosion of steel, explicitly rust of steel, is deeply investigated in both related metallurgy engineering and civil engineering. However, corrosion of concrete is completely different from that of steel, and it is very important factor that effecting the adherence and strength of steel. Concrete corrosion due to chemical effects is not clearly understand neither national nor international to day. In this study, such as silica fume and blast furnace slag, which arc hazardous to environment and industrial by products, are used to evaluate than in concrete production and to evaluate their effect on the mechanical properties and concrete durability for different cure conditions. In this study. 0SD15C (0% silica fume + 15% blast furnace slag) 5SD10C. 10SD5C and 15SD0C. combinations are studied. Super plasticizicr is used as 2.5 percent by weight of binder (cement + silica fume or blast furnace slag) throughout of this study water-binder ratios are taken as 0.30. 0.35. 0.40 and 0.45 that is four different w/b ratios are investigated. After determining fresh concrete properties of all produced concrete samples, they cast lo the 10x20 cm (dxh) cylindrical forms. They kept in the forms up to 24 hours, then cured in the lime-saturated water for 13 days at 2.3±2“C. After 13 day cure period day were put in the 7500 mg/L Mg SO.,. 5% H:SO, and 5% NaCI and lime-saturated water 23±2”C up to 28. 56 and 120 days based on experimental schedule. After these days, several mechanical and durability properties are investigated. Taguchi Li6(4*) method is used to determine optimum experimental condition. As a result, durability of samples cured in corrosive environment deteriorated and these strength decreased. However, deterioration severity is direct related to the porosity of the structure, and it observed that with increasing of the porosity of corrosive ions more easy penetrated in to the concrete structures. After experimental study, in the point view of strength and durability, optimum improvement conditions were determined. It was observed that 5SD10C. 0.30 water-binder ratio samples cured in lime-saturated water at 23±2“C for 2S days had optimum mechanical properties it was observed that 5SD10C. 0.30 water-binder ratio samples cured in lime saturated water at 23±2”C for 120 days had optimum durability properties. 2(102, 153 pages