Bazı şifalı bitkilerin helicobacter pylori'nin in-vitro üremesi üzerine etkileri ve antioksidant özellikleri
Effects of some herbs on the in-vitro growth of helicobacter pylori and their antioxidants properties
- Tez No: 121363
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, İn-vitro Çalışmalar, Bitki Ekstraktı, Antimikrobiyal Aktivite, Antioksidant Aktivite
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI ŞİFALI BİTKİLERİN Helicobacter pylori 'nin İN-VİTRO ÜREMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ VE ANTİOKSİDANT ÖZELLİKLERİ A. Aydan KARA Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ö.Faruk ALGUR Helicobacter pylori, insanda kronik gastrit, peptik ülser ve mide kanserinin önemli sebeplerinden biridir. Bu hastalıkların önemi, onlara karşı etkili ilaçlı tedavi rejimlerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Diğer taraftan, son yıllarda bitki türlerinden izole edilen ekstrakt ve biyolojik bakımdan aktif bileşiklerin tıbbi tedavi amacıyla kullanımı, önemli bir ilgi merkezi olmuştur. Ancak, ülkemizde bu çeşit ekstrakt ve bileşiklerin mikroorganizmalara karşı inhibe edici özellikleri üzerindeki araştırmalar oldukça azdır. Bu çalışmanın temelini, bazı şifalı bitkilerin H. pylori'nin in - vitro üremesine etkileri ile onların antimikrobiyal ve antioksidant potansiyellerinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Bu amaçla 20 bitki türüne ait farklı kısımlar, çözücüler kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Bitkilerin su, etanol, kloroform ve aseton ekstraktları kullanılmış ve bu ekstraktların hem H. pylori hem de diğer test mikroorganizmalar üzerindeki etkileri, agar-diffuzyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Antimikrobiyal aktivite bakımından etkili bulunan ekstraktların, tiyosiyanat yöntemi ile antioksidant özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak aseton ekstraktlarının; su, etanol ve kloroform ekstraktlanna göre daha yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Su, etanol, kloroform ve aseton ekstraktları bakımından, H. Pylori'ye karşı en etkili iki türün, sırasıyla Capsella-bursa pastoris, Acorus calamus; Acorus calamus, Achillea millefolium; Acorus calamus, Pimpinella anisum ve Acorns calamus, Achillea millefolium oldukları bulunmuştur. A. calamus türünün bütün ekstraktları en iyi (en düşük) Minimum inhibitor Konsantrasyonu (MİK) değerlerini vermiş olup, bu türün aseton ekstraktı için MİK değeri 0,019 mg/ml'dir. Ekstraktlara karşı en duyarlı bakterilerin H. pylori, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus ve Klebsiella pneumoniae türleri oldukları en dayanıklı türün ise Pseudomonas aeruginosa olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan bitkilerin aseton ekstraktlarının Canım carvi türü hariç antioksidant özellikte oldukları, Carum carvi türünün ise prooksidant aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. 2002, sayfa 67
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF SOME HERBS ON THE IN- VITRO GROWTH OF Helicobacter pylori AND THEIR ANTIOXIDANT PROPERTIES A.Aydan KARA Atatürk University Science and Art Faculty Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. O. Faruk ALGUR Helicobacter pylori is one of the important causes of chronic gastritis, peptic ulceration and gastric cancer in humans. The significance of these infections have led to the development of several drug treatment regimens. On the other hand, recently, biologically active compounds and extracts isolated from plant species used in herbal medicine have been the center of interest. However, in our country, the inhibiting activity of such compounds and extracts against microorganisms is poorly investigated. The antimicrobial and antioxidant potential of some herbs and their effect on the in- vitro growth of H.pylori have formed the basis of this study. For this purpose, different parts of 20 plants species were extracted using solvents. Water, ethanol, chloroform and the acetone extracts of plants were used and effects of these extracts on both H. pylori and other test microorganisms were examined using an agar diffusion method on certain media. The extracts which were found to be effective in antimicrobial activity were analyzed in their antioxidant activity by thiocyanata method. As a result, it has been found that acetone extracts of the plants have shown more antimicrobial effects than the water, ethanol and chloroform extracts. The most effective two plants aganist H. pylori for water, ethanol, chloroform and acetone were Capsella bursa-pastoris, Acorus calamus; Acorus calamus, Achillea millefolium; Acorus calamus, Pimpinella anisum and Acorus calamus, Achillea millefolium, respectively. All extracts of A. calamus have given best (the lowest) minimum inhibitory concentration (MIC) values and acetone extracts of this plant had a MIC of 0,019mg/ml. The most sensitive bacteria were H. pylori, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Klebsiella pneumoniae and the most resistant one was Pseudomonas aeruginosa. It was also found that, acetone extracts of plants showed antioxidant activity except for Cat um cani. This later extract had prooxidant activity. 2002, 67 pages Keyword: Helicobacter pylori, In-vitro Studies, Plant Extract, Antimicrobial Activity, Antioxidant Activity ii