Tekstil boyar maddesi içeren sulu ortamdan renk giderimi
The Removal of colour from aqueous solution include textile dyes
  1. Tez No: 121365
  2. Yazar: ZEYNEP EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ NURAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Textile and Textile Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil boyar maddeleri, adsorpsiyon, adsorpsiyon izotermleri, adsorpsiyon kinetiği, renk giderimi, Textile dyes, adsorption, adsorption isoterms, adsorption kinetic, removal of colour 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TEKSTİL BOYAR MADDESİ İÇEREN SULU ORTAMDAN RENK GİDERİMİ Zeynep Eren Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilimdalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Filiz Nuran Acar Bu çalışmada, Chemazol Black B ve Chemactive D Black N tekstil boyar maddelerinin Soma uçucu külü, Elbistan uçucu külü ve aktif karbon üzerine adsorpsiyonu kesikli çalışan bir sistemde araştırılmıştır. Karıştırma hızı, adsorplayıcı dozu, başlangıç boyar madde konsantrasyonu ve pH'nin bu sistem üzerindeki etkileri araştırılarak, sulu çözeltiden boyar maddeleri gidermede uçucu küller ve aktif karbonun adsorplama kapasiteleri ölçülmüştür. Tekstil boyar maddeleri için adsorplayıcı maddelerin denge adsorpsiyon kapasiteleri Freundlich ve Langmuir izotermlerinden elde edilmiştir. En yüksek giderim %100 ile pH=l'de, 50 mg/L Chemazol Black B konsantrasyonunda, 1 g/L doz için aktif karbon adsorplayıcısıyla ve %100 giderim ile pH=3, 4 ve 5'te, 50 mg/L Chemactive D Black N konsantrasyonunda, 1 g/L doz için aktif karbon adsorplayıcısıyla gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon hız sabitleri Lagergren eşitliği kullanılarak tespit edilmiştir. 2002, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE REMOVAL OF COLOUR FROM AQUEOUS SOLUTION INCLUDE TEXTILE DYES Zeynep Eren Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Filiz Nuran Acar In this study, the adsorption of Chemazol Black B and Chemactive D Black N textile dyes on Soma fly ash, Elbistan fly ash and activated carbon has been investigated during a series of batch adsorption experiments. The effectiveness of fly ashes and activated carbon in adsorbing dyes from aqueous solutions has been studied as a function of agitation time, adsorbent dosage, initial dye concentration and pH. The equilibrium adsorption capasity of absorbents for textile dyes was obtained by using Freundlich and Langmuir isotherms. A maximum removal of 100 % was obtained at pH=l for an adsorbent dose of 1 g/L of 50 mg/L Chemazol Black B concentration on activated carbon and a maximum removal of 100 % was obtained at pH=3, 4 and 5 for an adsorbent dose of 1 g/L of 50 mg/L Chemactive D Black N concentration on activated carbon. The rate constants for adsorption were determined using Lagergren's equation. 2002, 51 pages