Endüstriyel atık sulardan iyon değişimi yöntemi ile bor giderimini etkileyen parametrelerin incelenmesi
The Investigation on parameters effected boron removal by ion exchange method in industrial wastewaters
  1. Tez No: 121368
  2. Yazar: ALPER ERDEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BONCUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, boraks, endüstriyel atık su, giderim, iyon değişimi, Boron, borax, industrial wastewater, boron removal, ion exchange n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL ATIK SULARDAN İYON DEĞİŞİMİ YÖNTEMİ İLE BOR GİDERİMİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Alper Erdem YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Recep BONCUKCUOGLU Bor elementi ve bileşikleri sularda ve toprakta yüksek konsantrasyonlarda bulunduklarında insan ve çevreye zararlı etkilere neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bor ve bileşiklerinin canlıların yaşam ortamlarında belirli konsantrasyonlarda olması gerekir. Bu amaç doğrultusunda borun endüstriyel atık sulardan iyon değişimi yöntemi ile giderimi ve bu giderim verimine etki eden çeşitli parametreler incelenmiştir. Çalışmalarda iyon değiştirici reçine olarak spesifik bor reçinesi Amberlite IRA-743 kullanılmıştır. Atık sulardan borun uzaklaştırılmasına pH değişiminin, katı/sıvı oranının, konsantrasyonun, karıştırma hızının ve sıcaklığın etkileri incelenmiştir. Buna göre katı/sıvı oranının artırılması, bor giderimi verimini etkin bir şekilde artırmaktadır. Karıştırma hızı ve sıcaklığın artırılması ise reaksiyonun ilk dakikalarında giderimi artırırken daha sonraki zaman dilimlerinde fazla etkili olmadıkları gözlenmiştir. Çözeltideki bor konsantrasyonunun artması ise bor giderimini azaltmıştır. Bu yöntem endüstriyel atık sulara ilaveten içme ve termal sulardan bor giderimi ve nükleer santrallerde kullanılan borun geri kazanımı için kullanılabilir. 2002, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESİTGATİON OF PARAMETERS AFFECTÎNG BORON REMOVAL BY ION EXCHANGE METHOD IN INDUSTRIAL WASTEWATERS Alper Erdem YILMAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Recep BONCUKCUOGLU Boron elements and compounds cause harmful effects to human being and environment when they exist at high concentration in water and soil. For this reason removing of boron from industrial wastewater by method of ion exchange and the effects of various parameters to this removing have been investigated. Being the ion exchange resin, the spesific boron resin Amberlite IRA-743 has been used. The effects of the pH, the solid/liquid ratio, concentration, mixing speed and temperature has been investigated on boron removal. According to this, the increasing of the solid/liquid ratio effectively increases boron removal. While increasing the mixing speed and temperature are increasing removal in the early minutes of process, it has been observed that these aren't very effective in the last minutes. The increase of solution concentration has decreased the removing of boron. This method can be used to remove boron from drinking waters and thermal waters and used to recevor boron from nuclear power plants. 2002, 87 pages