Antakya Merkez ilçesine bağlı Harbiye beldesi ve yakın çevresinin turizm ve rekreasyonel alan kullanımlarının belirlenmesi ve peyzaj tasarım sürecinde irdelenmesi
Determination of tourism and recreational land use and investigation on the landscape architecture design process in Harbiye country and its neighbour, Antakya
  1. Tez No: 121384
  2. Yazar: KAYHAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ILGAR KIRZIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon planlaması, turizm planlaması, peyzaj tasarımı, doğa koruma, Recreation planning, tourism planning, landscape design, nature protection u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma Hatay İli Antakya Merkez İlçesi'ne bağlı Harbiye Beldesi ve yakın çevresinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, Harbiye Yöresi ve Yalan Çevresinin doğal,kültürel yapışım korumayı ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde geliştirmeyi hedef alarak, rekreasyon ve turizm için öncelikli alan kullanım planlarım ortaya çıkarabilmek ve alternatif tasarım önerileri geliştirmek olmuştur. Çalışma, doğal ve kültürel zenginliğe sahip vadiler İçin planlama ve tasarım süreçlerini içermesi ve Çözüme ulaşmada bir yöntem olması açısından önemlidir. Çalışmada öncelikle detaylı olarak çevre analizleri yapılmıştır.“Görsel Analiz Metodu”na göre bölümlere ayrılan alanların, koruma-kullanma yönünden taşıma kapasiteleri belirlenmiştir. Daha sonra ise alanlara yönelik rekreasyonel plan kararlarım belirlemek amacıyla bir değerlendirme yapılarak öneriler getirilmiştir. Araştırmanın son aşamasında planlama kararlarından, alana yönelik bir tasarım çalışması önerilmiştir. Bu tasarımda Harbiye'nin antik dönemini yansıtan kolanadlı cadde ile seyir teraslan, Amfi-tiyatro, toplanma merkezleri, oyun alanları, kısa ve uzun yürüyüş parkurları düzenlenmiştir. 2002, 197 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Harbiye County and its neighbour Antakya,Hatay.The aim of the study was to make up the preceding usage field or recreation and tourism and to develop alternative designs,protecting natural and cultural structure and improving the approach to sustainable development This study is important because it contains planning and design duration for valley with natural and cultural diversity. Firstly, detailed environmental analysis was achieved. The usage capacities of the areas divided by the“Visual Analysis Method”which were determined in terms of protection-usage. Secondly required evaluation and suggestions were presented to determine recreational planning decisions for areas. In the last stage of the study, designs for the areas from planning decisions were suggested. Column street reflecting the antic era of Harbiye, watching terrace, amfi theatre, collected centre, game field and short and long trekking course were desinged. 2002, 197 pages