Erzurum kenti bütününde donatı elemanlarının kullanımı üzerine bir araştırma
A research on the used of equipment elements on the whole Erzurum city
  1. Tez No: 121385
  2. Yazar: PERVİN KUŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Donatı elemanı, kentsel dış mekan, kent kimliği, kent estetiği, Erzurum
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM KENT BÜTÜNÜNDE DONATI ELEMANLARININ KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Pervin Kuşkun Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hasan Yılmaz Donatı elemanları, modern kentlerin vazgeçilmez peyzaj elemanlarıdır. Bu araştırma Erzurum kentindeki donatı elemanlarının (kuşatma elemanları, zemin kaplamaları, aydınlatma elemanları, otobüs durakları, telefon kulübeleri, oturma birimleri, vb.) mevcut durumu, yeterliliği, fonksiyon ve estetik (renk, doku, şekil, ölçü) özellikerinin tespit edilmesi amacıyla, Kent Merkezi, Yenişehir, Yıldızkent ve Dadaşkent semtlerinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda donatı elemanlarının genelde yetersiz sayıda, gelişigüzel, fonksiyonunu yerine getiremeyen, kent estetiğine fazla katkıda bulunmayan, bölge karakterine uygun olmayan bir yapı gösterdiği tespit edilmiştir. Donatı elemanlarının kullanımım sosyo-ekonomik yapının yanısıra, iklim şartlarının da etkilediği belirlenmiştir. Kent merkezinde daha çok belirli parklar ve caddelerde, Yenişehir, Yıldızkent ve Dadaşkent' te ise ana akslar boyunca yoğunlaşmıştır. Kent halkının donatı elemanları hakkındaki görüşleri 300 kişi ile rastgele yapılan bire bir standart anketlerle belirlenmiştir. Anketlerin bazı parametreleri istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Kentteki donatı elemanları genelde fonksiyon ve estetik açıdan yetersiz olup, elde edilen sonuçlara göre donatı elemanları hakkında önerilerde bulunulmuştur. 2002, 142 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis A RESEARCH ON THE USED OF EQUIPMENT ELEMENTS ON THE WHOLE ERZURUM CITY Pervin Kuşkun Atatürk University Institution of Natural Science Principal Science of Landscape Architecture Consultant : Assoc. Prof. Dr. Hasan Yılmaz Equipment elements are vital landscape elements of modern cities. This study was carried out in Yakutiye, Yenişehir, Yıldızkent and Dadaşkent quarters to determine the present condition, efficiency, function and aesthetic characteristics (color, texture, shape, measurement etc.) of the equipment elements (such as surrounding elements, paving, illumination, bus stops, phone cabinets and street furniture etc.). As a result of the study it was determined that the equipment elements are insufficient amount, randomly located, not functioning properly, having not much contribution to the aesthetic appearance and inappropriate to the regional conditions. It was also found that the use of equipment elements was affected by not only climatic conditions but also socio-economic structure. They are heavily used in certain streets and parks in the city centre and used in arteries in Yıldızkent, Yenişehir and Dadaşkent quarters. The views of the people were determined through standard questionnaires completed with 300 randomly selected interviewees. Some at the parameters were evaluated statistically. In this study some suggestions were made according to the study results. 2002, 142 pages Key Words; The equipment elements, city outdoor area, city identity, city aesthetics, Erzurum.