Erzurum, Artvin ve Rize illeri Hydraenidae (Polyphaga, Coleoptera) türlerinin sistematik yönden incelenmesi
Systematic investigations on Hydraenidae (Polyphaga, Coleoptera) species in Erzurum, Artvin and Rize provinces
  1. Tez No: 121389
  2. Yazar: AHMET KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Insecta, Coleoptera, Hydraenidae, Sistematik, Türkiye, Insecta, Coleoptera, Hydraenidae, Systematics, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM, ARTVİN VE RİZE İLLERİ HYDRAENIDAE (POLYPHAGA, COLEOPTERA) TÜRLERİNİN SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ Ahmet KASAPOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Orhan ERMAN Erzurum, Artvin ve Rize illerindeki kaynak, akarsu, dere, birikinti ve sodalı suların sığ kesimlerindeki taş, kum ve çamurlar arasından toplanan Hydraenidae (Polyphaga, Coleoptera) örnekleri sistematik yönden değerlendirilmiş, 3 cinse ait toplam 59 tür ve 1 alt tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Ochthebius (s. str.) minabensis, O. (Asiobates) cantabricus ve O. {Asiobates) pliginskiyi Türkiye faunası için; Ochthebius (s. str.) orhani, O. {Asiobates) akbuluti, O. {Asiobates) ayyildizi, O. {Asiobates) ozkani, Hydraena {Haenydra) salmani, H. (s. str.) erzurumensis, H. (s. str.) tekmanensis ve H. (s. str.) catensis ise bilim dünyası için yenidir. Ayrıca Ochthebius {s. str.) speculator Jach türünün dişisi ilk kez bu çalışmada tanımlanmıştır. Toplanan örneklere ait eşeysel organların ve diğer morfolojik yapıların şekilleri çizildi. Örnekler, Viyana Müzesi'ndeki örneklerle karşılaştırılarak teşhis edildi. Cins, alt cins ve tür teşhis anahtarları düzenlendi. Örneklerimiz üzerinden kısa tanımlan verilen türlerin bilinen özellikleri tartışıldı ve dünyadaki yayılışları verildi. 2002, 138 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON HYDRAENIDAE (POLYPHAGA, COLEOPTERA) SPECIES IN ERZURUM, ARTVİN AND RİZE PROVINCES AlımetKASAPOGLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Orhan ERMAN The specimens belonging to the family Hydraenidae (Polyphaga, Coleoptera) living in stagnant and flowing waters in Erzurum, Artvin and Rize provinces have been investigated. Totally 59 species and 1 subspecies belonging to 3 genera have been determined. Of these, Ochthebius (s. sir.) minabensis, O. {Asiobates) cantabricus and O. {Asiobates) pliginskiyi are new records for the Turkish fauna. Ochthebius (s. str.) orhani, O. {Asiobates) akbuluti, O. {Asiobates) ayyildizi, O. {Asiobates) ozkani, Hydraena {Haenydra) salmanı, H. (s. str.) erzurumensis, H. (s. str.) tekmanensis and H. (s. str.) catensis are new for the science. The illustrations and measurements of genitalia and various organs of all identified species and their distributions on the world have been given. The specimens have been determined in Natural History Museum (Wien, Austria). Keys for genera, subgenera and species have been arranged and their various characters discussed under the light of literatures. 2002, 138 pages