Kuzeydoğu Anadolu bölgesi Tenthredinidae (Symphyta:Hymenoptera) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
The Faunistic and systematic studies on Tenthredinidae (Symphyta:Hymenoptera) in the Northeast Anatolia
- Tez No: 121390
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tenthredinidae, Symphyta, Hymenoptera, testerelianlar, fauna, Tenthredinidae, Symphyta, Hymenoptera, sawflies, fauna n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Doktora Tezi KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TENTHREDINIDAE (SYMPHYTA; HYMENOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNDE FAUNİSTİK ve SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR Önder ÇALMAŞUR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hikmet ÖZBEK Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 1996-2002 yılları arasında yapılan çalışmalarda, Tenthredinidae (Symphyta, Hymenoptera) familyasına ait Selandrinae, Blennocampinae, Nematinae ve Tenthredininae altfamilyalarına bağlı 32 cins ve bu cinslere bağlı toplam 100 tür tespit edilmiştir. Bu türler içerisinde; Allantus vienensis (Schrank), Apethymus apicalis (Klug), Eutomostethus ephippium (Panzer), Monophadnoides puncticeps (Konow), Cladius ordubadensis Konow, Nematus viridescens Cameron, Loderus pratensis (Linne), Cuneala koehleri Klug, Elinora baeîica Spinola, Elinora ornata Andre, Macrophya militaris Klug, Macrophya teutonia Panzer, Tenthredo maculata Geoffroy, Tenthredo notha Klug, Tenthredo vespiformis Schrank, Tenthredopsis festiva Konow, Tenthredopsis sordida Klug, Türkiye faunası için yeni kayıttır. Elinora asiatica (Enslin) ve Tenthredopsis harveyi (Benson) türlerinin Türkiye faunası için endemik türler olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, Allantus didymus (Klug), Athalia circularis (Klug), A. liberta (Klug), A. rosae (Linne), Dolerus germanicus (Fabr.), Macrophya blanda (Fabr.), M. cyrus (Benson), M diversipes (Sch.), M. postica Brulle, M. superba Tisch., Tenthredo costata Kİ., T. excellens Konow ve T. zonula Kİ. türlerinin çalışma alanında diğerlerine oranla daha fazla yoğunluk oluşturduğu belirlenmiştir. Bazı türlerin konukçuları saptanmış, zarar şekilleri açıklanmıştır. Altfamilya, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, tüm türlerin Türkiye ve dünyadaki dağılışları verilmiştir. 2002, 170 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE FAUNISTIC AND SYSTEMATIC STUDIES ON TENTHREDINIDAE (SYMPHYTA: HYMENOPTERA) IN THE NORTHEAST ANATOLIA Önder ÇALMAŞUR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Hikmet ÖZBEK The faunistic and systematic studies on the family Tenthredinidae (Symphyta: Hymenoptera) in the Northeast Anatolia were conducted during 1996-2002. Totaly, 100 species belonging to 32 genera of the subfamilies Selandrinae, Blennocampinae, Nematinae and Tenthredininae (Tenthredinidae) were determined. Of these, Allantus vienensis (Schrank), Apethymus apicalis (Klug), Eutomostethus ephippium (Panzer), Monophadnoides puncticeps (Konow), Cladius ordubadensis Konow, Nematus viridescens Cameron, Loderus pratensis (Linne), Cuneala koehleri Klug, Elinora baetica Spinola, Elinora ornata Andre, Macrophya militaris Klug, Macrophya teutonic* Panzer, Tenthredo maculata Geoffroy, Tenthredo notha Klug, Tenthredo vespiformis Schrank, Tenthredopsis /estiva Konow, Tenthredopsis sordida Klug were new records for the Turkish fauna. Elinora asiatica (Enslin) and Tenthredopsis harveyi (Benson) were endemic species for Turkish fauna. Allantus didymus (Klug), Athalia circular is (Klug), A. liberta (Klug), A. rosae (Linne), Dolerus germanicus (Fabr.), Macrophya blanda (Fabr.), M. cyrus (Benson), M. diversipes (Sch.), M. postica Brulle, M. superba Tisch., Tenthredo costata Kİ., T. excellens Konow and T. zonula Kl. were abundant and widespread in the research area. Keys to subfamilies, genera and species were prepared. In addition, host plants and damages of some species were determined and distributions of all species in world and Turkey were given. 2002, 170 pages