Farklı dozlardaki mikrobesin elementi uygulamalarının ayçiçeğinin (Helianthus annuus L. ) verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The Effect of different micro nutrient doses on the yield and yield component of sunflower (Helianthus annuus L. )
- Tez No: 121407
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELAL ORTAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Çeşit, Mikrobesin Elementi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 21
Özet
Ill FARKLI DOZLARDAKİ MİKROBESİN ELEMENTİ UYGULAMALARININ AYÇİÇEĞİNİN (Helianthus annuus L.) VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ Sedrettin DÜNDAR 2002/Sayfa21 ÖZET Bu araştırma: Diyarbakır koşullarında farklı dozlarda mikrobesin elementi uygulamalarının ayçiçeği bitkisinin verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2001 yılında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Denemede materyal olarak; AS-506 ve AS-508 çeşitleri ile 5 farklı mikrobesin elementi dozu (0, 312.5, 625, 937.5, 1250 g/da ) kullanılmıştır. Araştırmada; Bitki boyu, tabla çapı, yaprak sayısı, 1000 tane ağırlığı, tohum verimi, iç oranı, tane tutma oranı, protein oranı ve yağ oram gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre en yüksek tohum verimi AS-506 çeşidinden 292.6 kg/da, AS-508 çeşidinden 286.8 kg/da ve iki çeşidin ortalamasına göre ise 289.7 kg/da ile 937.5 g/da dozundan elde edilmiştir. En yüksek yağ oram değerleri; AS-506 çeşidinden % 38.80, AS- 508 çeşidinden % 39.93 ve iki çeşit ortalamasına göre ise % 39.36 ile 1250 g/da mikrobesin elementi uygulamasından saptanmıştır. En yüksek protein oram AS-506 çeşidinde % 19.96 ile kontrol dozunda, AS-508 çeşidinde % 21.70 ile 937.5 g/da mikrobesin elementi dozu uygulamasından, iki çeşidin ortalamasına göre ise % 19.23 ile 937.5 g/da mikrobesin elementi dozu uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak; her iki çeşitte de 937.5 g/da mikrobesin elementi uygulamasından en yüksek tohum verimi, iç oranı, tane tutma oram ve yağ oranı elde edildiğinden 937.5 g/da mikrobesin elementi uygulamasının uygun olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV THE EFFECT OF DIFFERENT MICRO NUTRIENT DOSES ON THE YIELD AND YIELD COMPONENT OF SUNFLOWER ( Heliantus annuus L.) Sedrettin DÜNDAR 2002 /Page 21 ABSTRACT This study was carrived out in the trial area of field crops Deparment, Faculty of Agriculture University of Dicle, in 2001 in order to find out the effects of different micro nutrient doses on the Sunflower. In the research; AS-506 and AS-508 cultivars and five micro nutrient doses ( 0, 312.5, 625, 937.5 and 1250 g/da ) used as a research materials. In the research; plant hieght, leaves number/per plant, 1 000 seed weight, seed yield, head diameter, seed/hask ratio, full/empty propotion, protein content and oil content was investigated. According to research; the hieghest seed yield were obtain from AS-506 cultivar with 292.6 kg/da, and from As-508 cultivar with 286.8 kg/da and avarage of two cultivars seed yields was obtined from 937.5 g/da micro nutrient doses with 289.7 kg/da the highest oil content value were obtained from AS-506 cultivar with 38.80 %, and AS-508 cultivar with 39.93 %, and avarage of two cultivars oil content was obtained from 1250 g/da micro nutrient dose with 39.36 %. The highest protein content were obtained from AS-506 cultivar with 19.96 %, and AS-508 cultivar with 21.7 %, and avarage of two cultivars protein content was obtained from 937.5 g/da mikro nutrient dose with 19.23 %. Conseguently results from this study indicated that in two cultivars; were obtained highest seed yield, and seed/hask radio, and full/empty proportion and oil content from 937.5 g/da micro nutrient dose. Key words : Sunflower, Variety, Micro Nutrient