Arpa genotiplerinde soğuğa dayanıklılık ile bazı moleküler ve kimyasal özellikler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
The Examination of the relationship between cold hardiness and some chemical characteristics in barley genotypes
- Tez No: 121420
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİM SAĞSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Soğuğa dayanıklılık, İzoenzim, Şeker, Mineral madde, PCR, Barley, cold tolerance, isoenzymes, sugar, mineral element, PCR «EC YÛKSEKÛ6RTTBI KDMW POKÛMANliftSVOIİ HMD
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi ARPA GENOTİPLERİNDE SOĞUĞA DAYANIKLILIK İLE BAZI MOLEKÜLER VE KİMYASAL ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ Mahmut Sinan Taşpınar Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışmam: Prof. Dr. Sevim Sağsöz Laboratuar ve tarla koşullarında olmak üzere iki aşamada yürütülen bu çalışmada 24 arpa genotipi kullanılmıştır. Laboratuar koşullarında üç farklı uygulama (kontrol, soğuğa alıştırma ve - 3°C) yapılmış ve alman örneklerde bazı besin elementleri (Ca, Fe, Mg, Mn, Na, Zn, P ve K), toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz içerikleri belirlenmiş, bazı enzimler (SOD, GDH ve G- 6-PD ) PAGE yöntemi ile analiz edilmiştir. Yine, soğuğa dayanıklılıkta etkili 7 geninin (Bit 14, Bit 4.9, Cor 14b, pT 59, pA 986, pAF 93 ve pAO 029) PCR ile DNA analizleri yapılmıştır. Tarla koşullarında ise kışa dayanma oranlan incelenmiştir. Bitkilerde soğuk uygulaması ile birlikte, toplam şeker, indirgen şeker, sakkaroz, K ve Na içerikleri artmıştır. Buna karşın Ca, Fe, Mg, Mn ve Zn içeriklerinde -3°C'lik uygulamada kontrole göre azalma olmuş P oranlan ise aynı kalmıştır. Bu araştırmada kullanılan SOD, GDH ve G-6-PD enzimlerinde soğuk uygulaması ile bazı yapısal değişimler olduğu ve bunun sonucunda farklı izoenzimler sentezlendiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu enzimlerin aktivitelerinde de değişiklikler oluşmuştur. Ancak, incelenen enzimlerin oluşturdukları bantların sayışma ve yoğunluklarına bakılarak, soğuğa dayanıklı genotiplerin seçilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Bu araştırmada kullanılan, 7 adet genin (Bit 4.9, pAF 93, pAO 29, pT 59, PA 986, Cor 14b ve Bit 14) soğuğa dayanıklılıkta görev aldıkları ve kışa dayanıklı arpa genotiplerinin (15, 19, 24 ve 23) tamamında bulunduğu ortaya konulmuştur. Tarla koşullarında yürütülen çalışmada iki yıllık ortalamalara göre kışa dayanıklılık %7.59-50.90 arasında değişmiştir. 2002, 117 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN COLD HARDINESS AND SOME MOLECULAR AND CHEMICAL CHARACTERISTICS IN BARLEY GENOTYPES Mahmut Sinan Taşpınar Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Sevim Sağsöz In this study, 24 barley genotypes were used as two phase of laboratory and field conditions. Three different treatments (control, cold acclimization and -3°C application) were performed in laboratory conditions. Some nutrient element (Ca, Fe, Mg, Mn, Na, Zn, P and K), total sugar, reduced sugar, saccharose were determined and some enzymes were analyzed by PAGE technique. In addition, 7 cold-induced genes (Bit 14, Bit 4.9, Cor 14b, pT 59, pA 986, pAF 93 and pAO 029) were detected by PCR analysis. In field conditions, winter hardiness was investigated. In plant it was observed that generally total glucose, reduced glucose, saccharose, K and Na content increased significantly. While Ca, Fe, Mg, Mn and Zn content was decreased in -3°C compared to controle and P content was steady. SOD, GDH and G-6-PH used in this study formed various izoenzymes. In addition, it was observed that activities of these izozymes were varied. However, it was inconclusive to select cold tolerant genotypes based on density and number of bands formed. In this study, it was found that 7 genes (bit 14, bit 4.9, Cor 14b, pT59, pA986, pAF 93 and poA 029) yook impotant place in cold tolerance of barley and existed all in cold tolerant genotypes (15. 19, 24 and 23). Based on average of two year in field conditions, cold tolerance varied from %7.59 to 50.90. 2002, 117 Pages