Çinko iyonlarının sıvı membran prosesleriyle giderimi
Removal of zinc ions with liquid membrane process
- Tez No: 121421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUHİ DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: sıvı membran, çift yönlü taşınım, çinko iyonlarının taşınımı, taşınım kinetiği, ağır metal, liquid membranes, coupled transport, zinc ions transport, transport kinetics, heavy metal
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİNKO İYONLARININ SIVI MEMBRAN PROSESLERİYLE GİDERİMİ Züleyha BİNGÜL Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Nuhi DEMİRCİOĞLU Bu çalışmada, taşıyıcı olarak d-2-etil heksil fosforik asit (D2EHPA) içeren sıvı membran yoluyla sulu ortamlardan çinko iyonlarının arıtımı incelenmiştir. Parametre olarak karıştırma hızı, sıcaklık ve pH seçilmiştir. Karıştırma hızı, sıcaklık ve pH arttıkça çinko iyonlarının taşınım verimi artmıştır. Membran giriş hız sabiti ku, ve çıkış hız sabitleri k2m ve k2a'nın lineer olarak arttığı gözlenmiştir. Maksimum membran giriş ve çıkış akı değerleri için (Jj, max ve Ja,max) aktivasyon enerji değerleri sırası ile Eam=6,196 kcal/mol ve Eaa=6,801kcal/mol dür. Hesaplanan aktivasyon enerji değerleri reaksiyonun difüzyon kontrollü olduğunu göstermektedir. Çinko iyonlarının sıvı membran yoluyla gideriminin konvansiyonel metodlarla mukayese ile daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 2002,91 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF ZINC IONS WITH UQUID MEMBRANE PROCESS Züleyha BİNGÜL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Environmental Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Nuhi DEMİRCİO?LU In this study, the removal of zinc ions from aqueous streams through liquid membranes containing d-2-etil heksil fosforic acid as a carrier has been investigated. The stirring speed, temperature and pH was chosen as process parameter. The transport efficiency of zinc ions increased with increasing stirring speed, temperature and pH. They were observed that the membrane entrance and exit rate constants (kid, kjm ve k2a, respectively) increased linearly. For maximum membrane entrance (Jd.max) and exit (Ja,max) fluxes the activation energies Eam=6,801 kcal/mol and Eaa=6,196 kcal/mol, respectively. The valves of the calculated activation energy indicate that the process is diffusionally contralled. It has been concluded that removal of zinc ions through liquid membranes are quite efficient comparasion with conventional methods. 2002,91 pages