Sağkalım analiz metodları ve karşılaştırmalı incelenmesi
Survival analysis methods and their comparative investigation
  1. Tez No: 121432
  2. Yazar: İSA ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: sağkalım analizi, yaşam tablosu metodu, Kaplan-Meier metodu, Cox regresiyon metodu, log-rank testi, survival analysis, life table method, Kaplan-Meier method, cox reggession method, log-rank test. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi SAĞKAUM ANALİZ METODLARI VE KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ İsa ALTUN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necati YILDIZ Sağ kalım analizi olayların zamanı ve gerçekleşmesi çalışmaları için kullanılan istatistik metotlardır. Bu metotlar daha çok ölüm olaylarında kullanılmaktadır. Özellikle ölümcül hastalıklarda hastalığa maruz kalan kişilerin uygulanan tedavi yöntemlerinden sonra daha ne kadar yaşayabileceklerini ortaya koymak için kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmada Doğu Anadolu Bölgesinin muhtelif illerinden gelip Erzurum da teşhisi ve tedavisi yapılan 224 mide kanseri hasta incelenmiştir. Bu veri setine sağkalım analizi yöntemlerinin tamamı uygulanarak yaşam tabloları ve sağkalım eğrileri oluşturulmuştur. Çalışmanın sonunda mide kanserinde, hastalık sailıasının ömür' uzunluğuna çok önemli (PO.01) etkisi olduğu bulunmuştur. Bunun yanında cinsiyetin ve yaşın etkisi önemsiz bulunmuştur. Mide kanseri bakımından kadınların erkeklere göre daha uzun ömre sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla erken, teşhisin kanser* hastalığı için çok önemli olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur. Erkek ve kadınlar arası ömür uzunluğu farkının nereden kaynaklandığı, kanser biyolojisi açısından, incelenmesi gereken bir tıbbi bulgu olabilir. Bu çalışmada sağkalım oranlarını tahminleyen metotlar arasında istatistiksel farklılıklar bulunmamıştır. 2002, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SURVIVAL ANALYSIS METHODS, and THEIR COMPARATIVE INVESTİGATİON tsaALTUN Atatürk University Graduate school of Natural and Aplied sciences Departman of Animal science Supervisor: Prof. Dr. Necati YILDIZ The survival analysis is a type of statistical methods to study the occurrence and timing of events. These methods are often applied to the study of deaths in medical sciences. Especially, it is widely used to show that how long patients with a mortal sickness live after diagnosis. In this study, 224 patients, who had been diagnosed and treated for stomach cancer in hospitals located in Erzurum district, live surrounding cities of Erzurum. Life table and survival curves are generated using the life table and Kaplan- Maier options of the survival analysis. There were consistent agreements between results obtained by these methods. There was a significant effect of stage of stomach cancer on survival rate in both females and males (P < 0.01). There were no main effects of sex and age on the life expectancy of patients with stomach cancer. However, during the hospitalization period, longevity was longer for females than for males. In conclusion, results of the present study ascertain the importance of early diagnosis and treatments are crucial for survivability of patient with stomach cancer. Further studies may be necessary for elaboration in detail why length of survival differs by sex with respect to biology of cancer and host. As a result it was found that there were no statistical differences between the methods used to evaluate survival rate. 2002, 55 pages