Organik kaynaklı fabrikasyon atıklarının ve yapay organik polimerlerin toprağın strüktürel gelişimi ve nem karakteristikleri üzerine etkileri
Effect of organic sourced factory wastes and polymers on structural development and water characteristics of soils
  1. Tez No: 121433
  2. Yazar: ALİ KILIÇ ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agregasyon, strüktür stabilitesi, erozyon, organik atık, PVA
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZET Doktora Tezi ORGANİK KAYNAKLI FABRİKASYON ATIKLARININ VE YAPAY ORGANİK POLİMERLERİN TOPRAĞIN STRÜKTÜREL GELİŞİMİ VE NEM KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ali Kılıç ÖZBEK Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Taşkın ÖZTAŞ Bu araştırmada, organik kaynaklı değişik fabrikasyon atıklarının ve bir yapay organik polimer olan Polivinilalkolün (PVA), toprakların strüktürel gelişimi ve nem karakteristikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Şeker pancarı ve çay atıkları ile PVA farklı tekstüre sahip topraklara dört farklı dozda uygulanmıştır. İnkübasyon periyodu sonunda toprakların strüktürel özellikleri, nem karekteristikleri ve şişme-büzülme paremetreleri değerlendirilmiştir. Organik atıkların artan dozları karşısında araştırma konusu toprakların ıslak agregat stabilitesi, strüktür stabilitesi, porozitesi, yarayışlı nem kapasitesi gibi parametreleri önemli derecede artmış ve kütle yoğunlukları ise azalmıştır. Ancak erozyon oranı, dispersiyon oram ve geçirgenlik oram gibi toprakların erozyona duyarlılıklarını ortaya koyan ölçütler ise atıkların uygulama dozları karşısında azalmıştır. Araştırmada kullanılan killi toprağın şişme-büzülme ölçütleri ise atık uygulamasına bağlı olarak önemli derecede azalmıştır. Ayrıca PVA uygulaması ise araştırma konusu toprakların penatrasyon derecelerini ve stabilitelerini önemli derecede artırmıştır. t£. WKSEKOGRfr İM ^MM 2002. 268 sayfa lûKÖmMîASYON MMSMM
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECT OF ORGANIC SOURCED FACTORY WASTES AND POLYMERS ON STRUCTURAL DEVELOPMENT AND WATER CHARACTERISTICS OF SOILS Ali Kılıç ÖZBEK Atatürk University Faculty of Agriculture Department of Soil Science Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Taşkın OZTAS Effects of different organic sourced factory wastes and polyvinylalcohol (PVA) on the structural parameters and soil water charecteristics were studied. Soils with different textural classes were selected and threated with four different doses of sugar-beet and tea factory wastes and PVA. At the end of the incubation period, soil aggregation and structural parameters including wet aggregate stability, shrink-swelling properties and soil moisture charecteristics were determined and evaluated. Results indicated that organic wastes improved soil aggregation and produced more water-resistant aggregates. The percentage of water stable aggregates, stuctural stability, bulk density, porosity,and available water content of soils increased with increasing rates of waste application, but erosion parameters including erosion ratio, dispersion ratio, and permeability ratio decrased. The risk of clay soil for shrink-swelling processes reduced ? by waste, application. The PVA application also produced similar results with organic wastes, and increased stability and of soils. 2002, 268 pages ^JLumMO» VMSXm Keywords; aggregation, structural stability, erosion, organic wastes, PVA 11