Çanakkale il merkezinde ev dışı atmosferinin mikrofungus florası üzerine bir araştırma
An Investigation onto the microfungal flora of outdoor air in the centre of Çanakkale province
  1. Tez No: 121525
  2. Yazar: TÜLAY BİCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: atmosfer, fungus, flora, Çanakkale, aeroalerjen, atmosphere, fungi, flora, Çanakkale, aeroallergen. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz Bu araştırmayla Çanakkale il merkezinde seçilen 5 farklı istasyonda Nisan 2000-Mart 2001 tarihleri arasında Petri Plak Yöntemi uygulanarak ev dışı atmosferinin mikro fungus florası belirlenmiştir. İzolasyon yerden yaklaşık 1.5 m yükseklikten içinde Malt Ekstrakt Agar (MEA) ve Rose Bengal Chloramphenicol Agar (RBCA) ortamı bulunan petrilerin kapakları 15 dak süreyle açık bırakılmak suretiyle yapılmıştır. Çalışmada 14 cins (Alternaria sp., Aspergillus sp., Chaetomium sp., Chrysosporium sp., Cladosporium sp., Didymocladium sp., Doratomyces sp., Drechslera sp., Fusarium sp., Humicola sp., Mucor sp., Penicillium sp., Phoma sp., Trichoderma sp.) ve 23 tür {Alternaria alternata, A. raphani, A. fumigatus, A. niger, A. niveus, A. ochraceus, A. parasiticus, Cladosporium acaciicola, C. aecidiicola, C. herbarum, C. sphaerospermum, Fusarium oxysporum, Mycelia sterilia sps., Penicillium crustosum, P. simplicissimum, P. canescens, Rhizoctonia solanii, Rhizopus oryzae, Sporotrichum dimorphosporum, Trichoderma harzianum, Ulocladium chartarum) kaydedilmiştir. Atmosferde Cladosporium ve Alternaria' nın en yoğun bulunan cinsler oldukları ve bunları toplam bulunma yüzdelerine göre Mycelia sterilia, Penicillium, Phoma ve Aspergillus' a ait türlerin takip ettiği görülmektedir. Araştırmanın sonucunda aeroallerjen olan fungusların bulunma oranları ile ilgili olarak bilgi edinilmiş ve fungal yoğunluğun iklimsel faktörlerle olan bağlantısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this investigation, it was identified the microfungal flora of outdoor air in the centre of Çanakkale province in 5 different sampling areas between April 2000 - March 2001 by using“Petri Plate Method”. Isolation was made by exposing petri plates including Malt Extract Agar (MEA) and Rose Bengal Chloramphenicol Agar (RBCA) medium for 1 5 minutes from approximately 1.5 m above the ground. In this study 14 genus (Alternaria sp., Aspergillus sp., Chaetomium sp., Chrysosporium sp., Cladosporium sp., Didymocladium sp., Doratomyces sp., Drehcslera sp., Fusarium sp., Humicola sp., Mucor sp., Penicillium sp., Phoma sp., Trichoderma sp.) and 23 species (Alternaria alternata, A. raphani, A. fumigatus, A. niger, A. niveus, A. ochraceus, A. parasiticus, Cladosporium acaciicola, C. aecidiicola, C. herbarum, C. sphaerospermum, Fusarium oxysporum, Mycelia sterilia sps., Penicillium crustosum, P. simplicissimum, P. canescens, Rhizoctonia solanii, Rhizopus oryzae, Sporotrichum dimorphosporum, Trichoderma harzianum, Ulocladium chartarum) were recorded. It was seen that Cladosporium and Alternaria were the most predominant fungi in atmosphere and these were followed by Mycelia sterilia, Penicillium, Phoma ve Aspergillus in decreasing order of their total frequency. As a result of this investigation it was obtained information about the frequency of aeroallerjens in atmosphere and the relationship between fungal flora and climatological factors were observed.