Guleman-Sori (Elazığ) konsantratör atıklarının multi gravite separatör+ manyetik separatör ile zenginleştirilebilirliğinin araştırılması
Investigation of upgrading possibilities of Guleman-Sori (Elazığ) consantator tailling by multy gravity separator+ high field intensity dry magnetic separator
- Tez No: 121583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Krom, atık, Multi Gravite Separator (MGS), zenginleştirme, chromites, tailing, Multi Gravity Separator (MGS), enrichment
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi GULEMAN-SORİ(ELAZIĞ) KONSANTRATÖR ATIKLARININ MULTİ GRAVİTE SEPERATÖR + MANYETİK SEPERATÖR İLE ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin KAYA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nevzat ASLAN Krom endüstrinin temel elementlerinden biridir. Metalürji, kimya ve refrakter alanında geniş bir kullanım alam mevcuttur. Krom çelik endüstrisinin vazgeçilmez hammaddesidir. Bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin ürettiği ve kullandığı çelik ile ölçüldüğü düşünülürse kromun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Dünya kromit rezervinin 1 1 milyar ton civarında olduğu ve bu rezervin önemli bir kısmının Güney Afrika da olduğu bilinmektedir. Türkiye kromit cevheri ve ferro-krom üreten ülkeler arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı: a) Üretimi yapılmış, cevher hazırlama işlemlerinden geçirilmiş ve bir alanda toplanmış olan 2,700,000 ton hazır atığın ekonomiye kazandırılması b) Şu anda çevre için bir problem olan atığın tekrar üretime alınarak çevrenin temizlenmesini sağlamaktır. Bu bağlamda yapılan çalışma MGS ve Y.A.Ş.K.M.S. kullanılarak %20.70 Cr203 tenörlü atık % 42.90 Cr2Û3 tenöre çıkarılarak kullanılabilir bir konsantre elde edilmiştir. Çalışmanın detayı ayrı başlıklar altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF UPGRADING POSSIBILITIES OF GULEMAN-SORI(ELAZIG) CONS ANTATOR TAHXING BY MULTY GRAVITY SPERATOR + HIGH FIELD INTENSITY DRY MAGNETIC SEPERATOR Hüseyin KAYA Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Mining Engineering Supervisor: Assist.Prof. Dr. Nevzat ASLAN Chromium is an essential element for the industry. It has a large area of use in metallurgical, chemical and importance refractory fields. Chromium is an indispensable raw material for the steel industry. The of chromium is better recognized when it is comprehended that steel production and consumption is the measure of a country's degree of development. It is known that chromites reserves, a significant portion of which is in South Africa, of the world total approximately 1 1 billion tons. Turkey ranks among countries that produce chromites ore and ferro-chrome. Main aims of the study are as follows: a. Providing the economy with 2.700.000 tons of chromites waste, which has already been extracted, processed and accumulated. b. Providing environmental cleaning by re-producing the waste, which is thought to cause environmental pollution. In this context, by employing Multi Gravity Separation (MGS) and High Field Intensity Dry Magnetic Separation techniques (H.F.I.D.M.S), the Cr203 grade of original waste was increased from 20.70 % to 42.90 %. The study is given in separate headings in detail.