Gaziantep kenti için katı atık deponi alanının seçilmesi ve projelendirilmesi
The Selecting and planning of alternative solid waste landfill area for Gaziantep city
  1. Tez No: 121594
  2. Yazar: FATMA AYSUN KAPLAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ORHAN CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Depolama, Katı Atıkların Kontrolü tt*«25S?!SS tfO
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZİANTEP KENTİ İÇİN ALTERNATİF KATI ATIK DEPONİ ALANININ SEÇİLMESİ VE PROJELENDİRİLMESİ Fatma Aysun KAPLAN (KURUGÖL) Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Öğr.Gör. Dr. Orhan CERİT Düzenli depolama yöntemi son yıllarda katı atıkların bertarafı için yaygın olarak tercih edilmekte olan bir sistemdir. Bu çalışmada, Gaziantep ilindeki evsel katı atıklar için uygun bir deponi alanının seçimi ve projelendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma kapsamında iki farklı alternatif saha belirlenmiştir. Bunlardan birisi bulunduğu konum ve saha ömrünün azlığı dolayısıyla uygun bulunmamıştır. Diğer alternatif saha ise, taban sızdırmazlık tabakası yapılması kaydıyla katı atıkları depolamak için uygun bulunmuştur. Bu sahada, katı atık depolamasının 3 aşamada yapılması planlanmış, bu aşamalar için çevre drenaj hendeği, taban suyu drenajı ve saha planları çizilerek ekte sunulmuştur. Saha üzerinde bir bölüm ise evsel atıklardan ayrı olarak depolanması gereken sanayi ve hastane atıkları için planlanmış ve geçirimsizliğin iki kat artırılması düşünülmüştür. Projelendirmeye geçilmeden önce Gaziantep ilindeki mevcut durum, katı atık üretimi, nüfus durumu, iklim, jeoloji, gibi faktörler göz önüne alınmıştır. Projelendirmede katı atıkların kontrolü yönetmeliğine azami oranda uyulmuştur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY M.Sc. Thesis THE SELECTING AND PLANNING OF ALTERNATIVE SOLID WASTE LANDFILL AREA FOR GAZİANTEP CITY Fatma Aysun KAPLAN (KURUGÖL) Cumhuriyet Univercity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Lecturer Dr. Orhan CERİT Regular landfill is a type of the system which is widely prefesed for destroying the solid waste, recently. In this study, it is aimed to choose, and project a suitable landfill area for Gaziantep City's urban solid waste.In the scope of study, two alternative area has been determined. One of them is not suitable due to its location and lack of field life. The other alternative field is accepted as a suitable landfill area for storing solid waste provided that making flor insulation liner. In this field, storing solid waste is planned to make at 3 stages, by drawing surroundings drainage ditch, flor water drainage, and field plans are presented in addition. On one part at the field is planned for industrial and medical waste which have to store away from urban waste; and is thought to add double-liner systems. Before the project shape the factors such as current condition, solid waste production, population, climate, geology of the Gaziantep city were considered. It is obeyed to regulation of controlling of the solid waste in a maximum proportion, in this project. Key Words : Solid Waste, Landfill, Controlling of the solid waste.