C-130 uçaklarının performans hesaplarında yapay sinir ağlarının kullanılması
Using artificial neural networks for performance calculations of C-130 airplanes
  1. Tez No: 121615
  2. Yazar: KEMAL GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: C-130, Performans Hesabı, Yapay Sinir Ağları, C-130, Performance Calculation, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
III C-130 UÇAKLARININ PERFORMANS HESAPLARINDA YAPAY SİNİR AĞLARININ KULLANILMASI ÖZET Kalkış, seyir ve iniş esnasında, uçağın kontrolü için gerekli parametreler (kalkış sürati, iniş sürati, seyir irtifası, vb.) birbirinden farklı bir çok grafiğin kullanılması ile elde edilmektedir. Bu grafikler uçak tipine bağlı olarak değişir ve oldukça fazla sayıdadır. Grafiklerden hesaplanan bu parametrelere uçak performansı denir. Klasik hesaplama yönteminde, uçak ağırlığı, sıcaklık, vb. gibi mevcut datalar ile girişler yapılarak grafiklerdeki eğrilerle çakıştırılıp karşılık gelen sonuç değeri okunmaktadır. Bu yöntemle hesaplama çok basit parametreler için dahi uzun süreler almaktadır. Buna rağmen, bazı durumlarda yeterli hassasiyete ulaşılamamaktadır. Grafiklerin ince detaylara sahip olması sebebiyle okuma hataları meydana getirmesi de diğer bir sorunu oluşturmaktadır. Yapay Sinir Ağları (YSA), öğrenme kabiliyeti, farklı problemlere kolayca uyarlanabilirliği, daha az bilgi gerektirmesi, genelleme yapabilmesi ve paralel yapılarından kaynaklanan hızlı çalışabilme kabiliyeti gibi avantaj larından dolayı pek çok farklı problemin çözümünde klasik metotlara tercih edilmektedir. Bu tezde, C-130 uçaklarına ait performans hesaplan YSA kullanılarak elde edilmeye çalışılmıştır. İlk önce literatürde geçen havacılıktaki YSA uygulamalarına değinilecek, takiben çok katlı perseptronlar (ÇKP) ve Levenberg-Marquardt (LMA) algoritması açıklanacaktır. Daha sonra, YSA' nın uçak performans hesaplamalarında kullanımı ve çalışmanın sonuçları sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
IV USING ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS FOR PERFORMANCE CALCULATIONS OF C-130 AIRPLANES ABSTRACT The required parameters (take off speed, landing speed, cruise level, etc.) for an airplane control during take off, cruise and landing phase are obtained by using many graphics. These graphics differ from one airplane model to another and there are numerous graphics for each type. The parameters calculated from the graphics are called airplane performance. Using the classic metod, inputs are made with present data such as airplane gross weight, temparature, etc. and these inputs are intersected with the curves on the graphics to get the required parametre. In this method, calculation of the parametres takes long time for even the simplest of them. In spite of these difficulties, in some situations reasonable sensitivity can not be maintained. Another problem is that the graphics are very detailed, so that it may cause some reading errors. Artificial Neural Networks (ANN) are preferred to classical methods in many problems because of their learning capability, adaptation characteristic to different problems, less knowledge requirements, generalization property and fast working ability due to their parallel structure. In this thesis, the performance calculations of C-130 airplanes are made using ANN. Firstly the applications of ANN in aviation mentioned in literature are given, after that, multiple layer perceptrons (MLP) and Levenberg-Marquardt (LMA) algorithm are explained. Then, the usage of NN in calculation of airplane performance and the results of the study are presented.