Parçaların düzlemsel boyut tespitinde ölçme sistemi dizaynı ve uygulaması
Measuring system design and applications for analysing planar parts dimension
- Tez No: 121614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belt conveyor, CCD camera, optic measurment, filtering, automation and flexible manufacturing systems. nass8'-*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
PARÇALARIN DÜZLEMSEL BOYUT TESPİTİNDE ÖLÇME SİSTEMİ DİZAYNI VE UYGULAMASI ÖZET Otomasyon ve esnek imalat sistemleri, teknolojik gelişmede en önemli iki temel unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. En önemli avantaj ları, hassasiyet, tutarlılık, düşük maliyet ve esneklik olarak sıralanabilir. Diğer en önemli avantajı ise insan operatörü faktörünü ortadan kaldırmaktır. Bu çalışmada otomasyonun ve esnek imalatın bir kolu olan bantlı konveyör sistemi ve görüntü işleme sistemi dizayn edilmiştir. Sistem başlangıçta maddi imkansızlıklar nedeniyle prototip bir model olarak tasarlanmıştır. Sistemin dizaynının temel amacı; mobilya sektöründe farklı boyuttaki düzlemsel ahşapların kesimden sonra istenen boyutlarını tespit ederek olası hataları ortadan kaldırmaktır. Uygulama sonuçları da göstermiştir ki; bir filtreleme sistemi ile yaklaşık 0.07 mm 'lik hatalar ölçülebilmektedir. Bununla birlikte sistemde kameranın çok hassas olmaması, dönen millerden dolayı titreşim oluşması, diğer istenmeyen dezavantaj lardandır. Gelecekte yapılacak gerçek sistem üzerinde daha hassas tespit edilip, mobilya bağlantılarında ki kaçıklığın en iyi şekilde giderilmesi düşünülmektedir. Anahtar sözcükler : Bantlı konveyör, CCD kamera, optik ölçme, filtreleme, otomasyon ve esnek imalat sistemleri.
Özet (Çeviri)
MEASURING SYSTEM DESIGN AND APPLICATIONS FOR ANALASING PLANAR PARTS DIMENSION SUMMARY Technological developments stands on two basis; automation and flexible manufacturing systems. They have several important advantages; precession, consistent, low cost, flexibility and elimination of human error factors. This project has application on continuous manufactory systems and designed for the furniture manufactory lines. Main purpose of the project is measuring the dimensions of wooden on the plane and prevent possible errors. The system constructed as a prototype, because of the financial problems. The application results of the project has measuring precision in approximately 0,07 mm' s with a filter system. Disadvantages of the system are then insufficient precession of the camera and vibration caused by the rotating shafts. The real system will have more strong construction and will use more precision camera. With this way, the system will more successful in elimination of the problems on the furniture fixed joints.