Turboprop motorlu askeri uçaklarda performans analizi
Performance analysis of turboprop powered military aircraft
  1. Tez No: 783157
  2. Yazar: BARLAS ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Sivil Havacılık, Aeronautical Engineering, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak Performans, Hava Aracı Performans Analizi, Askeri Turboprop Uçaklar, C-130, A400M, CASA CN-235, Kanat Açıklık Oranı, Yakıt Tüketimi, Aircraft Performance, Aircraft Performance Analysis, Military Turboprop Aircraft, C-130, A400M, CASA CN-235, Aspect Ratio, Fuel Consumption
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hava araçlarını geliştirme ve iyileştirme süreçlerinde, ürün performansı ve verim analizi hem üreticiler hem de kullanıcılar için oldukça önem arz etmekte olup, ilk aşamadan itibaren ürünün kalitesini ve ekonomik oluşunu doğrudan etkilemektedir. Tezin amacı, günümüzde askeri havacılıkta kullanılmakta olan turboprop motorlu uçakların aerodinamik performansını analiz etmek ve bu uçakların teknik değerlerinde makul oranlarda değişiklikler yapıp daha verimli sonuçlar etmeye çalışmaktır. Bu araştırmanın sonuçları ise hem gelecekteki performans iyileştirmelerine hem de tasarım aşamasında ki yeni ürünlere ışık tutacaktır. Özellikle yükselen petrol fiyatları sonrası, hava araçlarında sağlamlık, güvenilirlik ve kalite gibi niteliklerin yanında ekonomik oluşu da müşteri isterleri arasında üst sıralarda yerini almaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında savunma sanayii de önemli yer olan ve askeri havacılıkta kullanılan C-130, A400M ve CASA CN-235 tipi uçakların teknik özellikleri ve iyileştirmeleri üzerinde durmaya çalıştım. İlgili uçakların en iyi menzil, en iyi menzil hızı ve havada kalış süreleri gibi performansa etki eden özelliklerini hesaplarken kullandığım formüller de ise Francis J. Hale' in ''Aircraft Performance Selection and Design'' kitabını rehber edindim. Çıkan sonuçları gerçek değerler ile karşılaştırdım ve grafikler yardımıyla görselleştirdim. Uçaklar üzerinde aerodinamik anlamda yapılacak değişiklikler kısıtlı olduğundan, artan yakıt tüketiminin olumsuz etkilerini en aza indirgemek adına, ''Kanat Açıklık Oranı'' (Aspect Ratio) değerlerinde makul değişiklikler yaparak, gelecekteki muhtemel tasarım ve iyileştirme aşamalarında üreticiye yardımcı olabilecek daha ekonomik ve verimli sonuçlar elde ettim.
Özet (Çeviri)
In the development and improvement processes of aircraft, product performance and efficiency analysis are very important for both manufacturers and users, and they directly affect the quality and economy of the product from the first stage. The aim of the thesis is to analyze the aerodynamic performance of turboprop engine aircraft used in military aviation today and to try to obtain more efficient results by making reasonable changes in the technical values of these aircraft. The results of this research will shed light on both future performance improvements and new products in the design phase. Especially after the rising oil prices, in addition to the qualities such as durability, reliability and quality in aircraft, its economic nature takes its place among the customer demands. In this master thesis, I tried to focus on the technical features and improvements of the C-130, A400M and CASA CN-235 type aircraft, which have an important place in the defense industry and are used in military aviation. I used Francis J. Hale's book“Aircraft Performance Selection and Design”as a guide for the formulas I used when calculating the performance-influencing features of the relevant aircraft, such as the best range, the best range speed and the duration of stay in the air. I compared the results with real values and visualized them with the help of graphics. Since the aerodynamic changes to be made on the aircraft are limited, in order to minimize the negative effects of increased fuel consumption, by making reasonable changes in the“Aspect Ratio”values, it is possible to obtain more economical and efficient results that can help the manufacturer in the possible future design and improvement stages I did.